Продукти за блата:
2 яйца
100гр.захар
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
сок от компот за сиропиране
Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се внимателно брашното с бакпулвера,тестото се излива в кръгла форма(д- 26см) и се изпича на 170-180С до леко порозовяване.Охлажда се добре,поставя се в ринг от разкопчаваща се форма за торта и се сиропира с компот.
Продукти за крема:
5 яйца
1ч.ч.захар
125гр.краве масло
1/2ч.ч.прясно мляко
1с.л.брашно
20гр.желатин
Желатина се накисва в малко вода,да набъбне,след което се разтопява на водна баня.
Жълтъците,половината захар и брашното се разбъркват с млякото и се сваряват на водна баня до гладък гъст крем при непрекъснато разбъркване с тел.Когато крема изстине до стайна температура,към него се добавя разбитото на пяна масло и се доразбива с миксера.
Белтъците се разбиват с останалата захар до твърди връхчета.Смесват се жълтъчния крем,белтъците и разтопения,охладен желатин.Сместа се излива веднага върху приготвения блат и се заравнява.Поставя се за 1 час в хладилник да стегне.
Продукти за глазурата:
150гр.шоколад
50гр.краве масло
1-2с.л.прясно мляко
Разтопяват се на водна баня,охлаждат се леко и се залива тортата.По глазурата с клечица може да се направят фигурки или да се остави гладка.След час престой тортата е готова за дегустиране!
Да ви е сладко!
Изпробвано и споделено:
С какаов блат от Марияна Стоева
От Петя Цанкова с малки допълнения!
14 коментара:
Чудесна торта,много красива и изкусителна!
В списъка ми е вече за бъдещи кулинарни вдъхновения.Благодаря за рецептата!
Хубав ден !
Чудесна торта!Много вкусна!!!
Поздрави за Новата Година и пожелания за по-упешна, по-добра и по-красива година!
Торта,лесна и непретенциозна, като за мен. Не ми се отдават "завъртяните"сладости и по тази причина все ги отбягвам. Но една такава лесна торта с радост ще приготвя. Записвам си я в списъка с плануваните вкусотии.
Прекрасна торта!Малко продукти, а каква крсота!
Честита 2012 година! Много здраве, късмет и успехи и от мен. А тортата изглежда адски вкусна. Благодаря за споделенета рецепта.
Много красива торта и с какво интересно име :)
Ще я пробвам непременно!
Лека вечер!
Честита Нова година и от мен! Да е здрава, мирна и щастлива!
Аз си признавам, че съм си копнала рецептата на тази торта сигурно отпреди 2 години и все не стигам до нея, крайно време е да я направя, още повече след твоите изкушаващи снимки...
Хубава съботна вечер желая!
Благодаря ви,момичета!
Благодатна,успешна,късметлийска и много усмихната година пожелавам и на вас!
Тортата изглежда страхотно, само че на мен не ми се получи....нито белтъците на твърди връхчета,нито маслото на пяна ,не знам как го правите вие :( :(
Здравей,Десита,не знам защо не ти се е получила тортата.Не е трудна за правене,но има няколко важни момента - съда и бъркалките при разбиването на белтъците трябва да са абсолютно чисти,без ни най-малка следа от мазнина.Разбиват се отначало само белтъците,като може да се добави щипка сол,докато станат на сняг.След това се добавя захарта,лъжица по лъжица,като разбиването продължава,докато сместа стане гладка,лъскава и устойчива(твърди връхчета).
Маслото преди да се разбива трябва да е престояло на стайна температура поне два часа.На пяна е образно казано,такъв е термина,а иначе разбитото масло е пластично,леко и доста по-светло от първоначалния си цвят.Това е.Ако имаш нужда от помощ питай,с радост ще ти отговоря и се надявам следващия път всичко да ти се получи успешно!
Благодаря за пояснението ,дано другият път се получи.На вид не я догодих ,но на вкус беше просто невероятна.Благодаря отново и успех с блога!
Извинете блата само един ли е или се разрязва след изпичане за да станат два. Благодаря предварително
По рецепта блатът е само един. Ако искате два - увеличете продуктите двойно. На втората снимка тортата ми е с два блата - отдолу и отгоре, две дози от всички продукти.
Чудесна торта! Скоро попаднах на рецептата Ви и я направих. За мен не беше трудна за изпълнение и не отнема много време,но...за сметка на това вкусът е Фантастичен!Благодаря за рецептата!
Публикуване на коментар