сряда, 4 януари 2012 г.

Торта "Птиче мляко"

   За тази почти една година от съществуването на блога съм допуснала един голяяям пропуск - а именно - все още не съм публикувала рецептата за тази много,много вкусна тортичка! :))) Неслучайно е наречена така,вкусът и е запомнящ се. И веднага се поправям:

Продукти за блата:
2 яйца
100гр.захар
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
сок от компот за сиропиране
  Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се внимателно брашното с бакпулвера,тестото се излива в кръгла форма(д- 26см) и се изпича на 170-180С до леко порозовяване.Охлажда се добре,поставя се в ринг от разкопчаваща се форма за торта и се сиропира с компот.





Продукти за крема:
5 яйца
1ч.ч.захар
125гр.краве масло
1/2ч.ч.прясно мляко
1с.л.брашно
20гр.желатин
  Желатина се накисва в малко вода,да набъбне,след което се разтопява на водна баня.
  Жълтъците,половината захар и брашното се разбъркват с млякото и се сваряват на водна баня до гладък гъст крем при непрекъснато разбъркване с тел.Когато крема изстине до стайна температура,към него се добавя разбитото на пяна масло и се доразбива с миксера.
  Белтъците се разбиват с останалата захар до твърди връхчета.Смесват се жълтъчния крем,белтъците и разтопения,охладен желатин.Сместа се излива веднага върху приготвения блат и се заравнява.Поставя се за 1 час в хладилник да стегне.
Продукти за глазурата:
150гр.шоколад
50гр.краве масло
1-2с.л.прясно мляко
  Разтопяват се на водна баня,охлаждат се леко и се залива тортата.По глазурата с клечица може да се направят фигурки или да се остави гладка.След час престой тортата е готова за дегустиране!
Да ви е сладко!



Изпробвано и споделено:

                                          От Марияна Стоева

                                         С какаов блат от Марияна Стоева

                                           От Петя Цанкова с малки допълнения!

От Ирена Иванова!
От Ирена Иванова!


14 коментара:

Мира каза...

Чудесна торта,много красива и изкусителна!
В списъка ми е вече за бъдещи кулинарни вдъхновения.Благодаря за рецептата!
Хубав ден !

Bety каза...

Чудесна торта!Много вкусна!!!
Поздрави за Новата Година и пожелания за по-упешна, по-добра и по-красива година!

ninfil каза...

Торта,лесна и непретенциозна, като за мен. Не ми се отдават "завъртяните"сладости и по тази причина все ги отбягвам. Но една такава лесна торта с радост ще приготвя. Записвам си я в списъка с плануваните вкусотии.

traiana каза...

Прекрасна торта!Малко продукти, а каква крсота!

Анонимен каза...

Честита 2012 година! Много здраве, късмет и успехи и от мен. А тортата изглежда адски вкусна. Благодаря за споделенета рецепта.

Diana Stoyanova каза...

Много красива торта и с какво интересно име :)
Ще я пробвам непременно!
Лека вечер!

Мариета каза...

Честита Нова година и от мен! Да е здрава, мирна и щастлива!
Аз си признавам, че съм си копнала рецептата на тази торта сигурно отпреди 2 години и все не стигам до нея, крайно време е да я направя, още повече след твоите изкушаващи снимки...
Хубава съботна вечер желая!

vesi4ka каза...

Благодаря ви,момичета!
Благодатна,успешна,късметлийска и много усмихната година пожелавам и на вас!

Desita6063 каза...

Тортата изглежда страхотно, само че на мен не ми се получи....нито белтъците на твърди връхчета,нито маслото на пяна ,не знам как го правите вие :( :(

vesi4ka каза...

Здравей,Десита,не знам защо не ти се е получила тортата.Не е трудна за правене,но има няколко важни момента - съда и бъркалките при разбиването на белтъците трябва да са абсолютно чисти,без ни най-малка следа от мазнина.Разбиват се отначало само белтъците,като може да се добави щипка сол,докато станат на сняг.След това се добавя захарта,лъжица по лъжица,като разбиването продължава,докато сместа стане гладка,лъскава и устойчива(твърди връхчета).
Маслото преди да се разбива трябва да е престояло на стайна температура поне два часа.На пяна е образно казано,такъв е термина,а иначе разбитото масло е пластично,леко и доста по-светло от първоначалния си цвят.Това е.Ако имаш нужда от помощ питай,с радост ще ти отговоря и се надявам следващия път всичко да ти се получи успешно!

Desita6063 каза...

Благодаря за пояснението ,дано другият път се получи.На вид не я догодих ,но на вкус беше просто невероятна.Благодаря отново и успех с блога!

Unknown каза...

Извинете блата само един ли е или се разрязва след изпичане за да станат два. Благодаря предварително

vesi4ka каза...

По рецепта блатът е само един. Ако искате два - увеличете продуктите двойно. На втората снимка тортата ми е с два блата - отдолу и отгоре, две дози от всички продукти.

Unknown каза...

Чудесна торта! Скоро попаднах на рецептата Ви и я направих. За мен не беше трудна за изпълнение и не отнема много време,но...за сметка на това вкусът е Фантастичен!Благодаря за рецептата!