четвъртък, 12 януари 2012 г.

"Касапски" кебап

   Сега му е времето на свинското месце,
препържено до златиста коричка,
задушено с много лучец,полято с червено винце, подправено,ароматно ... Зима е! Може да си позволим и малко вредности!
   До преди няколко години този кебап беше традиционно на трапезата ни по време на "свинската Коледа", да се нагостят колачите и зяпачите, да си хапнем сладко, сладко. :)) Сега си купуваме месцето от магазина, не е сякаш така вкусно, но пък си приготвяме кебапа по всяко време на годината! И така:

Продукти: 
1-1,2 кг хубаво свинско месо - бут,плешка
парче гръбна сланина 
2-3 големи глави кромид лук 
чаша червено вино 
клонче суха чубрица 
смлян чер пипер, червен пипер, сол

    Сланината се нарязва на дребно и се слага в сгорещен тиган да се постопи. Месото се нарязва на късчета 2х2см. и се добавя при сланината. Не се налива никаква вода, мръвките си пускат сок, в който се задушават. Не се соли, за да не стане сухо месото. Клончето чубрица се запича леко на плочата на котлона и се стрива между дланите, отделят се едрите клечици и се подправя месото. Добаавя се и прясно смлян чер пипер. След извирането на течността, мръвките се оставят да се позачервят, като се разбъркват често. Добавя се нарязания на полумесеци кромид и се задушава до омекването му, като отново често се разбърква. Поръсва се червения пипер, залива се с виното, посолява се и се оставя да покъкри на по-слаб огън няколко минути, да изври алкохола. Похлупва се с капак и се отстранява от котлона. Оставя се за 10 мин. да отлежи и се сервира в затоплени чинии. Отделно към кебапа се поднася в чинийка нарязан на полумесеци бял или червен лук, претрит леко със сол и поръсен с няколко капки оцет. Задължителни са и туршийките и салатката от кисело зеле с червен пипер и олио!
Добър апетит!

6 коментара:

traiana каза...

Ех, че назад ме върна, когато гътвахме грухчо:)
Наистина прекрасен кебап, обичаме го много!

Черпак с мерак каза...

ОХХХ този кебап ме изкуши много ...прекрасен е така да обичам...
Прекрасна вечер и прегръдки!

Габи каза...

Споделям същите спомени :) Страхотно си описала ястието ... чак ми се прииска веднага да се пресегна и да си взема тази така хубаво подредена чинийка! Явно е време за вечеря :) Много уютна и усмихната вечер!

Мариета каза...

За мен не са спомени, все още е реалност...и много си обичаме така месцето, че и с лук как върви, ммм...
Хубава вечер!

ninfil каза...

Оооо,обожаваме такъв кебап. Не би могъл да ми омръзне, а половинката го предпочита ,ако може с 1 кг лук :) Стига да има кой да му се върже на акъла. Бях позабравила за този кебап, а той е толкова лесен и вкусен,ммммм.

Kokona каза...

Веси, от вчера го гледам това и примирам. Просто е, как да кажа - ЛЮБИМО! Обожавам такъв род кебапи. Направо....:)
Много ме изкушава на снимка, ама много:)