понеделник, 14 ноември 2011 г.

Ябълкова пита

   По рецепта продуктите са за голяма пита,в стандартната тава на фурната,но аз направих половин доза,в по-малка тавичка.Поствам рецептата така,както я направих:
необходими продукти за тавичка 25/35см
3/4ч.ч.прясно мляко
1 яйце
20г прясна мая
75г масло или маргарин
3-4с.л.захар
щипка сол
брашно

пълнеж:
3-4 ябълки
1/2ч.ч. захар
200г заквасена сметана

1 яйце за намазване(аз го пропуснах)

   Маята и 1с.л.захар се разтварят в топлото мляко,добавя се разтопеното масло(или маргарин).Яйцето се разбива със захарта и се добавя.Замесва се меко тесто.
  Тестото се завързва във влажна марля или памучна кърпа и се пуска в по-голяма тенджера,напълнена с хладка вода.Отначало тестото потъва на дъното,но след 30-40мин. изплува на повърхността.Готово е!Къпано тесто!
  Тавичката се застила с хартия,3/4 от тестото се разточва и се застила дъното,като се оформя лек борд.
  Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде,смесват се със захарта(може да се добави канела) и се разпределят върху тестото.От останалото тесто се нарязват лентички и се поставят във вид на решетка върху ябълките.Намазва се с разбито яйце и се оставя за 15мин.,докато загрее фурната.Питата се пече на 170С до златисто.
  Докато сладкиша се пече,сметаната се разбива със захар на вкус.
  Когато питата е готова и още топла,в пространството между решетката се насипва сладката сметана.Оставя се да изстине добре и да престои поне 4-5 часа или най-добре нощ.
  И имате сочен,ароматен ябълков десерт с нежен сметанов крем!





 Източник: marg-f  ЖЖ

4 коментара:

Kokona каза...

Чудна пита, Весе!:)И много апетитна на снимки!:) Ммммммм:)

Маги каза...

Прекрасна е на вид, а сигурна съм - и на вкус.

Мъх каза...

Ехаааа,
превъзходно изглежда;-)

vesi4ka каза...

Благодаря,момичета,много ме радвате!
Пожелавам ви усмихнат и слънчев ден!