събота, 12 ноември 2011 г.

Сладко и желе от дюли

   Налични продукти - 5 средно големи дюли,с тегло около 1,5кг. ,захар,лимонтузу,1 лимон.

  За сладкото се възварява сироп от 2ч.ч.захар и 2ч.ч. вода.Дюлите се обелват почистват се от семенниците и се настъргват на едро ренде.Веднага се пускат в кипящия захарен сироп,за да запази сладкото светлия си кехлибарен  цвят.Вари се на тих огън до сгъстяване,накрая се добавя 1ч.л.лимонтузу,
разтворено във вода.Още горещо сладкото се пълни в сухи,затоплени бурканчета,запечатва се и се обръщат с капачката надолу.

   Обелките и семенниците от дюлите,нарязани на едро се заливат с вода,колкото да ги покрие и се варят до омекване.Оставя се да изстине и течността се прецежда.Добавя се захар в пропорция на 1литър сок  - 400гр.захар.Поставя се отново на огъня и се вари до сгъстяване.Няколко минути преди да е готово се добавя лимон нарязан на тънки резенчета.Вместо лимон може да се използва лимонтузу,разтворено в малко вода.Отново както сладкото се насипва в сухи,затоплени бурканчета и се запечатва.

5 коментара:

Vili Konova каза...

И сладкото , и желето са мечта!
Поздрави!

Мира каза...

Любимото ми сладко от детството,поздравления!

vesi4ka каза...

Благодаря,Вили,Мъхче!И на мен са ми едни от любимите и свършват първи :)
Усмихнат ден!

Веселина каза...

Браво! Това е точният цвят на сладкото от дюли и винаги приготвянето сладко върви с приготвяне на пелте (така му казваше баба ми), иначе какво да правиш семките.

nedka51 каза...

Прекрасно изглежда, изкушаващо. Направо ми е мечта. Както и да го правя не мога да го докарам по този вълшебен начин. За всяко нещо се иска майсторлък. Поздравявам ви и за всички останали вкусотии , които са превъзходни. Успех, бъдете здрава!