сряда, 28 март 2012 г.

Пастет от свински дроб с гъби



Продукти:
500г свински черен дроб
парче сланина без кожа
200г пресни печурки
1 морков
стрък праз или глава лук
1/2ч.ч. вино
индийско орехче
чер пипер
сол
краве масло


*Дроба се нарязва на парченца(2х2) и се изкисва в студена вода с малко оцет и щипка хлебна сода.
*Сланината също се нарязва на малки късчета и се поставя в нагорещен тиган да се стопи и  запържи леко.
*Добавят се нарязаните гъби,настъргания морков и праза.Задушават се до омекване.
*Дроба се изплаква,отцежда и се добавя в тигана.Запържва се на силен огън,докато побелее,но отвътре все още да е почти суров.Добавя се виното,подправя се с чер пипер,индийско орехче и сол и огъня се намалява на минимум.Всичко се задушава под капак около 20-30мин.
*Сместа се прехвърля в блендер или с ръчен пасатор се смила и хомогенизира.Ако стане много гъсто, може да се добави течна готварска сметана,прясно мляко или бульон.
*Пресипва се в купичка или кутийка,в която ще се съхранява.
*Разтопяват се 2-3с.л.краве масло и се залива поохладения пастет.Маслото предпазва повърхността от потъмняване и увеличава срока му на съхранение до 1 седмица.
*Върху маслото се опъва парче свежо фолио и пастета се прибира в хладилник до пълното му стягане.
   Време е да се насладите на вкусен,пикантен домашен пастет без всякакви "Е"-та!!!



10 коментара:

Яна каза...

Чудесна рецепта, Веси! Задължително ще пробвам! Поздрави!

Candy каза...

Веси, много ми допадна и на мен! Толкова вкусно си го поднесла с това хлебче! Приятен ден!

Анонимен каза...

Купичката в която е пастета - това ли е цялото количество?

Анонимен каза...

Колко вино се добавя?

Анонимен каза...

Уф, видях колко е виното :-)

Анонимен каза...

А печурките за какво са?

vesi4ka каза...

За да се добавят в пастета... :)

Анонимен каза...

ужас

Анонимен каза...

ужас

vesi4ka каза...

къде го ? :) )))))