събота, 17 март 2012 г.

Постни пирожки с кисело зеле

Продукти
за тестото:
270мл топла вода
20г прясна мая
1ч.л.захар
1ч.л.сол
3с.л.олио
3ч.ч.брашно

за пълнежа:
1/4 кисела зелка
1 морков
стрък праз или глава лук



  Маята се размива в топлата вода,добавят се останалите съставки и се замесва меко,еластично тесто.Оставя се на топло,покрито с кърпа да удвои обема си.Премесва се един път и се оставя отново да втаса.
  През това време праза и зелето се наситняват,моркова се настъргва на едро ренде.В малко олио се задушават отначало праза и морковите.След малко към тях се добавя зелето и се задушава на среден огън,като периодично се разбърква,до омекване.Плънката се оставя да се охлади.
  Втасалото тесто се премесва 1-2мин.,разделя на 24 части и се оформят топчета.Оставят се за 5 мин.да се отпуснат.Всяко се разточва на кръг,в средата му се поставя лъжица пълнеж,повдигат се краищата нагоре и се защипват пирожките.Поставят се с "шева" надолу в застлана с хартия тава и се оставят да се надигнат,докато загрее фурната до 180С.Пекат се до зачервяване.Още горещи се намазват с олио и се покриват с кърпа.
   Стават мекички,пухкави и много вкусни пирожки!


От същото тесто "налепих" половината пирожки с кренвирш и твърдо сварени яйца.С триъгълна форма,за да се отличават.Намазах ги с разбито яйце преди да ги запека.


6 коментара:

Мира каза...

Интересна идея за плънка на пирожки!
Изглеждат много апетитно!
Поздрави и хубава неделя!

Kokona каза...

ОБОЖАВАМ ГИ!
Една приятелка рускиня правеше сутрин и носеше на работа:) Накрая ми даде руско-българска рецепта с различни плънки:) Много, много любими:)

Анонимен каза...

това не е съвсем "пирожка", пирожките се пържат

vesi4ka каза...

Руските може и да се пекат. :))

Unknown каза...

По-вкусни пирожки не съм яла! Вече са ни любими, защото избягваме пърженото. Благодаря, Веси!

Unknown каза...

Плънката може ли да се използва и като плънка за баница с готови кори. Много ми хареса в пирожките.