четвъртък, 8 март 2012 г.

Плетен венец с мед и орехи

   Честит празник,дами!!!
Честит 8-март!
   Бъдете обичани,
уважавани,усмихнати и много,
много щастливи!

   Приготвих този ароматен венец с мед,орехи и канела да се почерпим за празника в къщи.Получи се невероятно вкусен и сладичък,с хрупкава,орехова коричка,макар и не много представителен на вид!За следващия път ще избегна някои свои грешки,които ще отбележа в рецептата с по-тъмен шрифт.

Продукти:
1/4ч.ч.топла вода
1/4ч.ч.захар
11г суха мая(30г прясна)
2 яйца
1/2 пак.разтопено масло
2/3ч.ч.топло мляко
4 1/2ч.ч.брашно(+ още 1-2с.л. за по-твърдо тесто)

за пълнежа:
1 1/2ч.ч.орехи
1ч.л.канела
1/4ч.л. млян карамфил
2/3ч.ч.кафява захар
1/2 пак.омекнало масло
1/4ч.ч.брашно
1/2ч.ч.мед(половината в пълнежа,останалото за намазване след изпичането)
ч.ч. =  240мл
   В топлата вода разтворете маята,захарта и оставете за 5мин.
   В машината за хляб поставете разбитите с вилица яйца,разтворената мая,млякото,маслото и най-отгоре брашното.Пуснете на програма тесто.Ако не ползвате машина,замесете тестото като в брашното направите кладенче и добавите всички течни съставки.Замесеното тесто оставете в намаслена купа,покрито с фолио да удвои обема си.
   Докато машината меси и втасва или замесеното на ръка тесто втасва,пригответе пълнежа.Смелете или счукайте орехите.Смесете ги със захарта,маслото,половината мед,канелата,карамфила и брашното.
   Готовото втасало тесто разточете на лист с големина 25х60(следващия път ще разточа по-малък лист,по-лесно ще се преплита,дължината затруднява усукването).Намажете с плънката и завийте на руло откъм дългата страна.С остър нож прережете през средата,по дължина на рулото,като оставите непрорязани 2см в началото и обърнете двете половини с разреза нагоре.Преплетете и поставете венеца в застлана с хартия тава(тавата ми дойде малка и венеца в средата се затвори при втасването,следващия път ще поставя в по-голяма тава и с чаша по средата).
   Оставете за 15-20мин. да втаса и изпечете в предварително загрята на 180С фурна.Готовия,още горещ венец намажете с останалия мед и охладете на решетка.Нарежете напълно охладен!
   Да ви е сладко!

 


7 коментара:

Мира каза...

Честит 8-ми март!
Усмихвай се,обичай и бъди обичана!
Страхотна публикация!Венеца е чудесен,ти си истинска кулинарна фея!
Весел и незабравим празник!

Роси каза...

Мила Веси,честит празник!С най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
Венецът ми ухае чак тук,пък като знам и колко е вкусен съм сигурна,че ще се подсладите подобаващо за празника!

Pavlina Petkova каза...

Страхотно ястие от една страхотна майсторка! Честит празник!

vesi4ka каза...

Благодаря,Мира!

vesi4ka каза...

Благодаря ти,Еликсирче!

vesi4ka каза...

Благодаря,Павлина!

PALAVI47 каза...

ВЕСЕ,МНОГО МИ ХАРЕСВАТ ТВОИТЕ РЕЦЕПТИ И ВИНАГИ С УДОВОЛСТВИЕ СИ ЗАПИСВАМ ГОСТУВАМ ТИ ЧЕСТО В БЛОГА БЛАГОДАРЯ ТИ !