понеделник, 19 март 2012 г.

Козунак в хлебопекарна


   От скоро се сдобих с тази удобна и полезна машинка и с етикет "хлебопекарна", ще споделям успешните си и не толкова добри проби в нея. Започвам с козунак,
нали наближава Великден!
Продукти за 900г козунак:
3 яйца(единия жълтък се отделя за намазване)
180мл прясно мляко
100г мазнина(краве масло+олио)
150г захар(50гзахар+2с.л.подсл.)
600г брашно(пресято)
1/4ч.л.сол
14г прясна мая(предпочитам я пред сухата)
настъргана лимонова кора
1 ванилия
стафиди
    Слагам продуктите по реда за моята машинка - първо течните, после сухите. Маята разтварям в малко топло мляко. Яйцата разбивам леко с вилица.
   Слагам - млякото, маята, разбитите яйца, захарта, отгоре почти цялото брашно(оставям 3-4лъж.за досипване), солта, ванилията и лим.кора. Пускам основната програма за бял хляб, средна коричка. Докато машинката замесва, досипвам(при нужда) малко брашно да стане хубава топка. Пробвайте тестото - "ощипете" го - да не е лепкаво, да е стегнато, но все още мекичко(като мекичкото на ухото) :). Когато спре, изчаквам 5-6мин. и пускам отначало програмата. Добавям лъжица по лъжица от топлата мазнина(разтопено масло +олио), докато се поеме напълно от тестото. Накрая добавям лъжица брашно. Оставям да работи програмата. След второто премесване(със сигнала за добавки) изчаквам 20мин., изваждам с намаслени ръце тестото, разделям на три, раздърпвам леко на правоъгълници, без да се мачка и притиска много, поръсвам стафиди и завивам на рула. Сплитам рулата  на плитка и връщам обратно в контейнера на хлебопекарната.
   По програма има още около 40-45мин.да втасва. Надига се двойно. Отварям бързичко,  намазвам с жълтък и поръсвам едра захар.
  При печенето козунака се надига още, почти опира в стъклото. Според това как пече вашата машинка, може да спрете по-рано програмата, за по-непрепечен или да изчакате докрай за добре зачервен козунак.
  Изваждам веднага контейнера, оставям го за 10-на мин. и после изваждам козунака на решетка. Покривам го с кърпа и оставям да се охлади напълно.
    Козунакът съхранявам завит в свежо фолио.

11 коментара:

Kokona каза...

Е, Веси! Опасна си! И в хлебопекарната го изпече.:) Аз засега само меся там, ама и ще изпека, да пробвам:)
Чуден е станал:)

Анонимен каза...

Сумата на съставките е повече от 900 грама.

vesi4ka каза...

Нима? :))) И защо ли е така??? :))))))

vesi4ka каза...

Даре,трябваше да пробвам,иначе нямаше да съм аз. :)) Благодаря ти!

Анонимен каза...

Изпробвах козунака и трябва да ви кажа,че стана превъзходен.
След звуковият сигнал изчаках 20минути и изкарах тестото.Разделих го ,защото моята фурна е до 900грама,така че изплетох един за пекарната и остана тесто,което също сплетох и оставих да втасва във кексова форма-него изпекох в обикновена фурна.
И двата се получиха невероятно-просто не очаквах,че ще е толкова отличен резултата.
Всички у дома го харесаха и имам поръчки за Великден.
Наистина беше невероятен-на конци и пухкав-аз му сложих и орехи и локум-просто невероятна работа ви казвам!
Аз и от магазина не съм опитвала такъв!
Благодаря Ви, Веси за брилянтната рецепта1
Съветвам всеки да опита.

Unknown каза...

Днес го пробвах!! Божествен стана!! Благодаря за ефикасната рецепта :):)

Анонимен каза...

Здравейте , искам да попитам тестото трябва ли да втасва 2 пъти или само веднаж.?

vesi4ka каза...

Здравейте, тестото втасва, след което се оформя и втасва втори път, вече оформен козунака. Следва печенето.

Анонимен каза...

Аз като нямам хлебопекарна, как да го омеся? Първо пак мокрите и после сухите? И след това пак по малко да добавям маслото?

vesi4ka каза...

Не, на ръка е в обратната последователност - брашното се пресява, в него се прави кладенче и се наливат течностите и останалите съставки, без маслото. После се меси продължително като ръцете се топят в масло, докато го поеме цялото.

Анонимен каза...

Всяка година правя този козунак може би вече 10години, само вчера съм направила 6дози така да кажа сега имам една омесена и след малко ще я пека, правя разни разнообразни с плънката и ароматите иначе се придържам към рецептатати. Хубави празници!