петък, 2 март 2012 г.

Маймунски пица-хляб

    Защо маймунски и защо пица? Начина на подреждане е по подобие на известния сладък Маймунски хляб, а тъй като е солен и с пълнеж, който е подходящ за пица, от там и това име! Идеята за хляба взаимствах от тук, продуктите за тестото и пълнежа са моя импровизация!

Необходими продукти:
20г прясна мая(7г суха)
320мл топло прясно мляко
1с.л.мед
2ч.л.сол
3с.л.картофено пюре на прах
3с.л.олио
4ч.ч.брашно+още малко,ако има нужда
за пълнеж:
каквото ви се намира в хладилника -бекон, шунка, колбас, пушено месо, кашкавал, топено сирене, моцарела, маслини, кисели краставички, може царевица, изобщо всичко по ваш вкус.
за намазняване:
3-4с.л.зехтин
риган или босилек(моя е сух)
чесън на прах
    Тестото замесете с машина за хляб, а ако е на ръка в следната последователност - маята разтворете в млякото, добавете меда, олиото, картофеното пюре, солта и пресятото брашно. Замесеното тесто оставете да удвои обема си в намаслена купа, на топло, покрито с кърпа или свежо фолио.
   Пригответе форма за кекс, като я намажете обилно с мазнина и поръсите с царевичен или пшеничен грис.
   Нарежете продуктите за плънката на малки кубчета.
   В малка купичка смесете зехтина с подправките.
   С намаслени ръце късайте от тестото топчета с големина на орех, разплескайте в дланта си на питка и сложете малко от плънката. Загърнете като вързопче и потопете дъното му в зехтина с подправки. Наредете омазнените вързопчета във формата за кекс.
   Готовият за печене хляб поставете във фурна, загрята на 40-50 градуса, за 10-15мин., след което увеличете градусите на 180С и печете до готовност.
   Леко охладен го обърнете на поднос, сипете в купичка малко кетчуп или лютеничка и се насладете на чудесна вечеря ...или закуска!
Добър апетит!

12 коментара:

Kokona каза...

Весе, видях го във фейса това хлебче! Чудесно е!:)

Мира каза...

Чудесен е станал хляба!Толкова пухкав, ароматен...и със сигурност много вкусен!Някой ден ще го пробвам,ама то кое по-напред?:)
Слънчев ден ти желая,Веси!

Maria Pepeldjiyska каза...

Весе, убийствен хляб! Преди време бях решила да правя такъв, но не ми се ровеше много и така и не намерих добра рецепта...сега вече ще имам предвид къде е!
Вкусен уикенд!
Мария

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

vesi4ka каза...

Благодаря,Даре :)

vesi4ka каза...

Пробвай го,Мира,у нас много се хареса.
Усмивки и много топлина и на теб!

vesi4ka каза...

Много е вкусен,Мари,пробвай го!
Слънчев и усмихнат уикенд и на теб!

vesi4ka каза...

Благодаря!

Lety каза...

Страхотен е станал - много изкушаващ!
Отгога се каня освен сладкия вариант да пробвам и соления, но все не му идваше реда. Сега съм още по-изкушена даго опитам и солен.
Сърдечен поздрав!

Виктория каза...

Божичко това изглежда страшно вкусно. Не бях чувал за "маймунски хляб", но определено искам да си направя подобна вкусотия.

Анонимен каза...

Изглежда чудесно, ще пробвам рецептата непременно. Тъй като съм алергична към меда, ще сложа малко захар...Благодаря за идеята! Много е хубаво да се разменят рецепти - човек се учи докато е жив! Слънчево настроение!

Анонимен каза...

Най сполучливата рецепта!