четвъртък, 23 юни 2011 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ

     Сезонът на ягодите почти приключва, а аз не съм споделила още рецептата за тази вкусна, лека и лесна за приготвяне торта-парфе. Поправям се веднага!

Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия

за белия пласт:
200мл.течна  подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар

желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди

 
       Разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията. Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см), в загрята до 180С фурна, за 6-7мин. Оставяме го да изстине напълно на решетка и поставяме обратно във формата.





     Белият слой: Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ до пълното му стопяване(не допускайте да заври, губи си желиращите свойства). Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта. Разбиваме течната сметана много добре, добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.
 Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме. Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.
  За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди, посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят. Заливаме второто пакетче желатин, оставяме го да набъбне и разтопяваме. Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране, прецеждаме и добавяме набъбналия желатин. Оставяме да се охлади.
  В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт
и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп. Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
  Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.

Изпробвано и споделено:  

                                           От Севдалина Нейкова

8 коментара:

Sweetness каза...

Мммм, много вкусно изглежда, Веси!:) Лятно и много свежо предложение:)

Аелис каза...

Веси, много хубаво ти се е получило парфето!И с тези ягодки - супер!!!

Еликсир каза...

Мммм,много любим десерт представяш,Весе!
За лятото е идеален!

vesi4ka каза...

Благодаря ви,Даре,Аелис,Еликсир!Наистина е много летен и свеж десерт,често го приготвям с различни плодове или с шоколад.

Анонимен каза...

Poluchi se strahotno,blagodarq za spoluchlivata recepta.

Любима Русева каза...

С какви други плодове може да се приготви?

vesi4ka каза...

С всякакви - малини, вишни, череши, праскови, кайсии ...грозде ...

Анонимен каза...

Дали парфето би било вкусно с боровинки? Обмислям да го направя за рождения ден на моя приятел, но се колебая за избора на плод.