Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия
за белия пласт:
200мл.течна подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар
желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди
Разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията. Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см), в загрята до 180С фурна, за 6-7мин. Оставяме го да изстине напълно на решетка и поставяме обратно във формата.
Белият слой: Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ до пълното му стопяване(не допускайте да заври, губи си желиращите свойства). Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта. Разбиваме течната сметана много добре, добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.
Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме. Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди, посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят. Заливаме второто пакетче желатин, оставяме го да набъбне и разтопяваме. Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране, прецеждаме и добавяме набъбналия желатин. Оставяме да се охлади.
В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт
и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп. Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.
Изпробвано и споделено:
8 коментара:
Мммм, много вкусно изглежда, Веси!:) Лятно и много свежо предложение:)
Веси, много хубаво ти се е получило парфето!И с тези ягодки - супер!!!
Мммм,много любим десерт представяш,Весе!
За лятото е идеален!
Благодаря ви,Даре,Аелис,Еликсир!Наистина е много летен и свеж десерт,често го приготвям с различни плодове или с шоколад.
Poluchi se strahotno,blagodarq za spoluchlivata recepta.
С какви други плодове може да се приготви?
С всякакви - малини, вишни, череши, праскови, кайсии ...грозде ...
Дали парфето би било вкусно с боровинки? Обмислям да го направя за рождения ден на моя приятел, но се колебая за избора на плод.
Публикуване на коментар