събота, 23 ноември 2013 г.

Домашна торта "Ванилия"


Продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 пак. амонячна сода
1/2 капсула есенция ванилия
2 ч.л. какао

крем:
1л прясно мляко
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
3 яйца
250г краве масло
1-2 с.л. пудра захар
1/2 капсула ванилия

2 ч.ч. подсладена газирана напитка
шоколад за поръсване




   Фурната се загрява на 180С.
   Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавят се киселото мляко и олиото, а след тях пресятото брашно и амонячната сода. Накрая - есенцията. Тестото се разбърква с лъжица. Разделя се на три равни части - аз, за по-точно, го насипвам в три еднакви купички. Блатовете се пекат в застлана с хартия тава с D 28-30см. В последната купичка тесто се добавя разбъркано с малко гореща вода какао.
   За крема: Яйцата, брашното и малко от млякото се разбъркват. Останалото мляко се кипва със захарта. Яйчената смес се добавя на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Кремът се вари до сгъстяване. Охлажда се напълно. Отделно се разбива маслото с пудрата захар. Двата крема се смесват като към масления се добавя по една лъжица от млечния и се разбърква с миксер на ниски обороти. След като се усвои половината млечен крем, останалият се добавя наведнъж и се доразбърква с лъжица. Ароматизира се с ванилия.
   Сглобяване: в поднос се поставя бял блат, сиропира се с газираната напитка и се намазва с крем. Отгоре се поставя какаовият блат, отново се сиропира и се намазва обилно с крем. Последен - бял блат, сиропиран и тортата се измазва цялата, отгоре и отстрани с крем. Посипва се с настърган шоколад и се прибира в хладилник да отлежи.



15 коментара:

ninfil каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ninfil каза...

Това е нечовешко... Може ли такова изкушение. Обожавам такива домашни торти и тази без съмнение ще я приготвя и то съвсем скоро.
Без да искам изтрих коментара си преди малко.

Unknown каза...

Аз сиропирам блатовете с компот от кайсии,като понякога нареждам и кайсиите/обелени/ преди да намажа с крем.Ако обичате такива комбинации,може да опитате,става много сочно и леко на вкус.А и така се избягва газираното!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Яйцата за крема с белтъците ли се разбиват със захарта и се прибавят към кипналото мляко или се отделят само жълтъците.

Габи каза...

Мммм, с удоволствие бих опитала тази тортичка :) А това за сиропирането с газирана напитка е новост за мен, но ще изпробвам! Поздрави!

Анонимен каза...

Napravih e. Velikolepna torta

Unknown каза...

napravix ia straxotna e blagodaria za repseptata

Анонимен каза...

I na men mi se poluchi....mnogo e vkusna!!!

Елито каза...

Тортата е страхотна,у нас се изяде точно за ден и половина.

Анонимен каза...

Направих тортата и е чудесна, много благодаря за рецептата! Въпреки, че не съм опитен готвач се справих без проблем благодарение на доброто обяснение от ваша страна!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Този коментар не е за тук за тортите ни не са нужни толкова много средства , махнете си го господине :-)

Stela каза...

Страхотна торта, получи се невероятно вкусна. Крема е простоо да си оближеш пръстите. И двете ми момчета не можаха да сварят да лапат тортата :)

vesi4ka каза...

Много се радвам, че ви е харесала тортата. Наистина е много вкусна!