Налични продукти - 5 средно големи дюли,с тегло около 1,5кг. ,захар,лимонтузу,1 лимон.
За сладкото се възварява сироп от 2ч.ч.захар и 2ч.ч. вода.Дюлите се обелват почистват се от семенниците и се настъргват на едро ренде.Веднага се пускат в кипящия захарен сироп,за да запази сладкото светлия си кехлибарен цвят.Вари се на тих огън до сгъстяване,накрая се добавя 1ч.л.лимонтузу,
разтворено във вода.Още горещо сладкото се пълни в сухи,затоплени бурканчета,запечатва се и се обръщат с капачката надолу.
Обелките и семенниците от дюлите,нарязани на едро се заливат с вода,колкото да ги покрие и
се варят до омекване.Оставя се да изстине и течността се прецежда.Добавя се
захар в пропорция на 1литър сок - 400гр.захар.Поставя се отново на огъня и
се вари до сгъстяване.Няколко минути преди да е готово се добавя лимон
нарязан на тънки резенчета.Вместо лимон може да се използва
лимонтузу,разтворено в малко вода.Отново както сладкото се насипва в сухи,затоплени бурканчета и се запечатва.
5 коментара:
И сладкото , и желето са мечта!
Поздрави!
Любимото ми сладко от детството,поздравления!
Благодаря,Вили,Мъхче!И на мен са ми едни от любимите и свършват първи :)
Усмихнат ден!
Браво! Това е точният цвят на сладкото от дюли и винаги приготвянето сладко върви с приготвяне на пелте (така му казваше баба ми), иначе какво да правиш семките.
Прекрасно изглежда, изкушаващо. Направо ми е мечта. Както и да го правя не мога да го докарам по този вълшебен начин. За всяко нещо се иска майсторлък. Поздравявам ви и за всички останали вкусотии , които са превъзходни. Успех, бъдете здрава!
Публикуване на коментар