събота, 29 октомври 2011 г.

Каша от гречка(елда) с гъби

   Това е много вкусно и хранително ястие от руската кухня, което напълно може да замести месото. Елдата е богата на наситени, лесноразтворими и усвоими белтъци, както и на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и много други микроелементи.


Продукти за 2 порции:
1 ч ч. гречка (елда)
150 гр. гъби (пресни или от буркан)
1 глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание

   Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио. Когато поомекне, се добавят нарязаните гъби и се запържват до златисто. Много вкусно е с ароматни горски гъби, но може да се приготви и с култивирани печурки.
  Елдата се измива добре под течаща вода и се изцежда в гевгир. В сух съд се запича на котлона, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода.
Добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън, докато се поеме цялата течност. Дръпва се от котлона, добавя се бучка масло, посолява се и се оставя да се задуши под капак за 10-15 мин.
При сервиране се поръсва с копър по желание.


3 коментара:

Гуинет каза...

Веси, това е чудесна рецепта. За мен елдата все още е непозната като вкус, но тези дни възнамерявам да опитам и ще я направя по твоята рецепта. Благодаря ти!

vesi4ka каза...

Гуинет,ще се радвам да споделиш дали ти е харесала!
Спокойна и усмихната неделя!

Анонимен каза...

za eldata mojete da napravite sos od kiselo mliako s kopar I chesan-stava mnogo vckusno9razbira se eldata triabva da se svari)I posle se zaliva sas sosa