четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Борш

Продукти:
една глава червено цвекло
един морков
глава лук
1/4 малка зелка
2с.л. доматено пюре
2литра бульон(за предпочитане саморъчно сварен от кокали и подправки за супа,но може и от кубчета)
2с.л. оцет
2-3с.л. олио
чесън
1ч.л. ким на зърна
черен пипер
дафинов лист
   Цвеклото се измива,обелва и нарязва на тънки сламчици или се настъргва на едро ренде.Прехвърля се в тенджерка,добавя се доматеното пюре,1-2 с.л.олио и малко вода и се задушава на слаб огън около 20мин. под капак.Добавя се и оцета- така боршът ще запази красивия си,наситен цвят. 
   Настърганите моркови и наситнения лук с 1с.л.олио се задушават отделно до омекване. 
   В кипящия бульон се сипва дребно нарязаното зеле и се вари на слаб огън.След 10-15мин. се добавя задушеното цвекло,задушените морков и лук, и се вари още 10 мин. Подправя се със сол,захар,добавят се ким и дафиновия лист и се доварява още 5 мин. Сваля се от огъня и се подправя със ситно нарязания чесън. Боршът се оставя похлупен за известно време да "поеме" аромата на всички съставки.    
   Сервира се с лъжица заквасена сметана и чеснови хлебчета!

11 коментара:

Габи каза...

Много съм слушала за Борш, но никога не съм приготвяла. Не звучи никак сложно :) Благодаря за подробната рецепта! Поздрави и хубав ден!

ivana каза...

Чудесна рецепта ,Веси:) Имам приятелка рускиня и при нея съм яла за пръв път борщ .Спомням си , че останах възхитена от вкуса .И тя я беше поднесла така като теб със сметана :).Не съм готвила никога борш ,но ми хареса рецептата ти и в най-скоро време ще я приготвя. Комплименти още веднъж :) Хубав ден от мен :)!!!

zi4e каза...

Никога не съм опитвала борш...а твоя е страхотен и ме хвърли в размисли дали да не си направя и аз..:)))
Хубав следобяд от мен миличка!

vesi4ka каза...

Габи,Ивана,наистина не е сложно приготвянето,а се получава вкусна ароматна супичка.
Здравче,ако харесваш вкуса на цвеклото,ще ти допадне борша.
Спокойна петъчна вечер и вкусен,цветен уикенд,момичета!

Sweetness каза...

Обичам, обичам, обичам:)) Моя приятелка рускиня ми го приготвя, но с месце, иначе същите продукти:* Вкусно! Завидях ти чак:) Особено и с чесновото хлебче, ммммммммм:)

vesi4ka каза...

Даре,моя борш е само с бульон,месцето за друга манджа ... по габровски,макар и да не съм габровка :)))Но може да се добави и месо,пак ще е вкусно!

Гисчо каза...

Пефектната рецепта за любителите на червено цвекло!Аз, като един типиен негов фен, задължително ще пробвам тази рецепта!

Мъх каза...

Борш, пък и със сметана, че и чесново хлебче....
Фантастично:-)!

Анонимен каза...

за сожеление забравихте за картофи и зарзават!

Анонимен каза...

Без месо, картофи и зелени подправки това не е борш.

Анонимен каза...

Аз слагам още нарязан на кубчета 1-2 картофа и задьлжително сварен фасул