понеделник, 24 септември 2012 г.

Саламки - "детелинки"


Продукти за тестото:
1ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.кисело мляко
20г прясна мая
1с.л.захар
1с.л.сол
1 белтък
3с.л.олио
3с.л.краве масло
4-5ч.ч.брашно
за пълнежа:
колбас - Камчия, Хамбургски или Телешки, нарязан на тънки кръгчета
1 жълтък + малко мляко за намазване
сусам и чоролто(черен сусам) за посипване


    Тестото се замесва по традиционния начин - маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко, добавят се захарта, солта, разбития белтък, киселото мляко, олиото и разтопеното масло. Накрая се добавя пресятото брашно и се замесва меко, нелепнещо тесто. Брашното не е точно посочено, защото в зависимост от качеството му тестото може да поеме повече или по-малко при замесването. Измесеното тесто се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа или свежо фолио да удвои обема си.
  Втасалото тесто се премесва и разточва на леко набрашнен плот на пласт с дебелина 0,5-1см. С помощта на чаша се изрязват кръгове. Сглобяват се саламките - върху кръгче тесто се поставя кръгче салам и отгоре още едно кръгче тесто. С помощта на остър нож или кухненска ножица се правят 8 надреза на всяка питка, като 1см от центъра остава непрорязан. Всеки два сектора се завъртат един към друг да се покаже пълнежа и леко се слепват на върха. Така се получават интересните форми на "детелинки" * :


   Готовите саламки се нареждат на хартия за печене, намазват се с разбития с малко мляко жълтък, посипват се със сусам и чоролто и се оставят за 15-20мин. да втасат. Пекат се в предварително загрята фурна, на 180С до зачервяване.
   Добър апетит!



 * Така приготвените "Детелинки" може да се замразят на поднос и да се съхраняват във фризер, добре опаковани в найлонов плик. 2 часа преди употреба се изваждат, нареждат се в тава, оставят се на стайна температура да се отпуснат и леко да втасат, намазват се с жълтък и се запичат до готовност. Имате прясно изпечена закуска за семейството!

14 коментара:

Мира каза...

Истинска приказка са станали "детелинките"!
При първа възможвост ще ги пробвам.
Поздрави!

Albena Weibel каза...

Веси, прекрасни детелинки си спретнала!Много , много ми харесаха ! Благодаря ти за чудесното предложение! Приятна седмица и сърдечни поздрави!!!

traiana каза...

Очите ми останаха! Невероятни са!

Иглика каза...

Страхотно изглеждат! Поздравления!

tillia каза...

Много оригинално предложение и чудесни снимки!
Поздравления!

Fuat Gencal каза...

Çok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar..



http://ihvangencal.blogspot.com/

DryThyme каза...

Много красиво се е получило. Поздравления за идеята.

María каза...

Delicioso y muy bonito. Un abrazo.

Missy каза...

и аз ще ги направя при първа възможност.Страшно хубави ми изглеждат.

Mirjana Simic каза...

Prekrasno je !!!

Kokona каза...

Много идейни и красиви детелинки:)

Анонимен каза...

Тази прясна мая,която ползвате е сигурно мая на кубче?

vesi4ka каза...

Да, пресована свежа мая на кубче.

Анонимен каза...

А с купено тесто ще станат ли? 2 теста ли да взема?