вторник, 14 юни 2011 г.

Фокача със сол и зехтин

Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
2 ч.л. едра сол
    В голяма купа се пресява брашното,добавят се маята(ако е суха) и солта, в средата се прави кладенче и в него се сипват зехтина и водата.Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата. Замесва се меко тесто,ако има нужда се добавя още брашно. Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено фолио или чиста кърпа. Втасва на топло около 30-50 мин.След като втаса,тестото се разплесква върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см.Оставя се отново да втаса за кратко.С пръсти се правят вдлъбнатинки,полива се със зехтин,поръсва се сол и се слага в сгорещена фурна(200С) на камък за печене.Ако не разполагате с камък,сложете суха тава във фурната да се загрее добре и прехвърлете фокачата,заедно с хартията в нея.Печете до златисто.

9 коментара:

Iliana каза...

Ооо, страхотно! Ще пробвам.

zi4e каза...

ВЕСИ страхотна фокача и много пухкава . Отивам да я правя ,домашните ще се зарадват със сигурност.:)

zi4e каза...

Стана страхотна фокачата ...Замесих двойна доза и едната вече я ометоха, а тази с маслинките остана половината.:)))
Благодаря ти Веси за страхотната рецепта.

vesi4ka каза...

Благодаря,Илианка,Здравче,радвам се на интереса към рецептата!Със сушени доматки също става много вкусна!
Хубав и успешен ден ви желая!

Kokona каза...

Много вкусно изглежда, Веси :)
Зехтинът във вдлъбнатинките ли добавяш, или просто я намазваш със зехтин и поръсваш със сол?

vesi4ka каза...

Даре, първо правя ямките и като полея, зехтинът се задържа в тях и на изтича. :)

Анонимен каза...

а сушените доматки къде ги слагаш?

mima84 каза...

Аз я направих за св.Врвара и стана страхотна , само че отгоре я намазах с мед и поръсих с орехи . Облизаха си пръстите и утре пак мисля да я приготвя :) весели празници

Ирина Радкова каза...

Стана страхотна,благодаря :)