събота, 18 юни 2011 г.

Патладжани в сос тхина(хациль бе-тхина)

  Тази вкусна салата от израелско-ливанската кухня ще бъде оценена подобаващо от всички любители на патладжана като мен. Особено ми допадна ароматния сос със сусамов тахан(паста) и тъй като в нашия град намерих готов тахан само на едно място и то със съмнителна годност, се пробвах и си го приготвих сама!
  Необходими са:
1 по-голям патладжан
шепа орехи
свеж кориандър(замених  с магданоз)
олио,сол
за соса:
1/2ч.сусамов тахан*
1/2ч.ледена вода
1/2ч.л.сол
2-3с.л.лимонов сок
малка скилидка чесън
щипка смлян кимион
  Патладжана се нарязва на кубчета или пръчици и се накисва в солен разтвор(на 1л.вода 1с.л.сол). Добре е да се затисне с чинийка, за да е целия патладжан под вода. След 15-20мин. се изстисква с шепи от течността и се прехвърля в друга купа. Наливат се 2с.л.зехтин или олио и се разбърква да се омазнят парченцата от всички страни. Изсипват се на хартия, на един ред и се запичат в гореща фурна до омекване.
   Приготвяме соса като смесваме тахана с лимоновия сок и бъркаме с тел. Сместа видимо се сгъстява. Започваме да добавяме по малко ледена вода, като продължаваме да разбиваме  до нужната гъстота. Накрая посоляваме и подправяме със счукан чесън и кимион.
   Готовите опечени патладжани се заливат със сос, поръсват се с леко запечените нарязани орехи и наситнен кориандър(или магданоз). Могат да се хапват още топли, но са също толкова вкусни и охладени.

* За сусамовия тахан:
1ч. суров сусам
до1/2ч.ч.зехтин, олио, сусамово олио или др.
   Сусама се насипва върху хартия и се запича за 15 мин. във фурна на 110-120С. Изсипва се в чашата на блендера и се смила, като се добавя по малко мазнина, докато стане гладка, еднородна паста. Поставя се в бурканче в хладилник, ако се отдели отгоре мазнина, тя се отлива и може да се ползва за овкусяване на салати и ястия. Преди използване пастата се разбърква добре.

   Източник: elaizik,ЖЖ

Няма коментари: