Продукти
за топчетата:
250гр.извара
2 жълтъка
50гр.кокосови стърготини
50гр. захар
3с.л.без връх нишесте
За черното тесто:
4 яйца
30+30гр.захар
50гр.шоколад
2с.л.(без връх)брашно
2с.л.(без връх) нишесте
на върха на ножа бакпулвер
3с.л.какао
щипка сол
За глазурата:
120мл.прясно мляко
50гр.захар
25гр.краве масло
100гр.шоколад
Пече се в кръгла форма с диаметър 22см или правоъгълна 20/28см.
Разтриваме добре изварата,захарта,жълтъците,кокоса и нишестето.С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата(намазнена и посипана с брашно).
За тестото разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване,добавяме стопения шоколад,брашното,нишестето,бакпулвера,солта и какаото.Отделно разбиваме белтъците на сняг,като добавяме и другите 30гр. захар.Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес,като бъркаме в една посока.Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175С.Пробваме с клечка за зъби.
За глазурата смесваме млякото,захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване,отдръпваме от огъня,добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.Изчакваме с нетърпение да се охлади добре и ....
Да ви е сладко!
Рецептата е публикувана за първи път през 2010г. във форума на bg-mamma!
13 коментара:
Весе,ама чак сега ли го публикува в блога ти това великолепие!Та то пожъна страхотен успех в темата си!И аз го правих ,много ми хареса!Благодаря,че сподели рецептата!
Поздрави!
Благодаря,Еликсирче,пренасям малко по малко рецептите тук,затова ...
Хубав и слънчев ден!
То и аз така,Весе!Имам даже още за пренасяне,ама гледам първо да им пооправя снимките на някои.
Хубав да е и твоят,мила!
Може ли да се използва кашкавалена извара?
Здравейте,аз да попитам какво нишесте се използва в рецептата?
Пшенично или царевично, по възможност натурално, без аромати.
А колко време приблизително се пече?
Може ли да се замени изварата с филаделфия и има ли нужда от някакъв набухвател за топчетата? Имах несполучлив опит с подобна рецепта за такъв сладкиш с изварени топчета,стана една рядка смес и после останаха недопечени,макар че добавих достатъчно брашно за да го сгъстя.
Веси, правила съм много пъти този сладкиш абсолютно съм съгласна с теб - невероятно ароматен и вкусен е! Поздрави миличка и хубави почивни дни!!
Личи си че сладкиша е вкусен, използват се и почти всички мои любими продукти! Браво!!!
Направих го и много хубав стана.
Благодаря за рецептата.
Може би не чета внимателно, но в продуктите на рецептата не откривам никъде какао. Какво е количеството му?
В продуктите за черното тесто - 3с.л. Какао.
Публикуване на коментар