четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Торта "Медовик"


Продукти за блатовете:
2 с.л. мед
100г краве масло
150г захар
2 яйца
1 равна ч.л. сода бикарбонат
350+150г брашно

за крема:
1л прясно мляко
5 с.л. захар
2 яйца
6 с.л. брашно
100г краве масло
ванилия

за украса:
100г бял шоколад
орехови ядки
мед


   За блатовете - медът,захарта и маслото се поставят на водна баня и се загряват, докато захарта частично се разтопи и сместа се втечни. Добавя се хлебната сода и се отдръпва от огъня. Добавят се яйцата и се разбърква, докато се усвоят. Добавя се пресятото брашно(350г) и се забърква гъсто тесто. Прибира се в хладилник за 1 час да се охлади. Не добавяйте повече брашно на този етап, дори и да ви се стори рядко тестото, защото после блатовете ще станат жилави.
   Охладеното тесто се изсипва на обилно набрашнен плот(използват се останалите 150г брашно) и се разделя на 6-7-8 части, които се оформят на топки.

   Фурната се загрява до 200С. Всяка топка се разточва на много тънък блат - 2-3мм, като се набрашнява обилно. Може да разточвате направо върху дъното на обърнатата надолу тава на печката, върху силиконово килимче или върху хартия за печене и печете без да пренасяте блата. Не е необходимо да се маже с мазнина тавата, само с четка се почиства излишното брашно. Преди да сложите всеки разточен лист да се пече притиснете върху него ринг или голяма чиния да се очертае контура на бъдещия блат.

   Блатовете се пекат много бързо - 3-4мин. до леко златисто. Още докато е топъл всеки блат се обрязва по направените очертания.

   Поставят се един върху друг и се оставят да изстинат добре. Може да се изпекат и няколко дни предварително, а сглобяването на тортата да стане 12 часа преди консумация.
   Изрезките се събират в тавичка и се връщат в топлата фурна да се подсушат.

   За крема - млякото(800мл) и захарта се кипват. Яйцата и брашното се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел. Кремът се вари 5-6мин. и се отдръпва от огъня. Добавя се маслото нарязано на кубчета и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи.
  Тортата се сглобява, за по-лесно в ринг, но може и направо на поднос. Редуват се блат, 3-4с.л. крем, блат, докато се наредят всички. Най-отгоре се намазва с крем. Тортата се оставя на стайна температура, докато изстине напълно(3-4 часа), след което ринга се отстранява.

   Изрезките се натрошават, счукват или смилат и с тях се облепя тортата отстрани.

   За украсата - белият шоколад се стопява на водна баня с една лъжичка олио. Парче опаковъчен найлон с въздушни балончета се измива добре, подсушава и намазва леко с олио. Поизстиналият шоколад се излива върху него, заравнява се на тънък слой и се прибира в хладилник. След като стегне, найлона се отстранява, а шоколадовата плочка се начупва и поставя върху тортата.

   Украсява се с орехови ядки и се полива с малко мед. Тортата се съхранява в хладилник. Добре е да престои поне 12 часа след сглобяването.


                     Да ви е сладичко!!!


30 коментара:

Ваня Георгиева каза...

Лелеее, иде ми да оближа монитора :) Аз и вчера я харесах, но сега и разреза като видях, преглъщам ли, преглъщам...
Поздрави за идеята и хубава вечер!

Анонимен каза...

Много е красива! Имам въпроси - кремът още топъл ли се слага върху блатовете? С украсата ли престоява 12 часа и в хладилник ли стои. Капризни ли са блатовете, трошат ли, че мен не бива много в занаята?;)
ПС - правих от бързите сладки с майонезата, по твоята рецепта, майка ми не позна, че не са купени! :)

Анонимен каза...

Много хубава тортичка. Браво! Правила съм я но кремчето е по-друга рецепта. Вашаат е с млечно кремче, а другата рецпта по която съм я правила е със заквасена сметана. Коя е оргинала всъщтност? Не, че важно. :) Мисля, още утре да пробвам и този варинят , много благодаря!

Dani каза...

Фантастична е станала, Веси :)
И този трик с белия шоколад...
Поздрави и хубава вечер!

Анонимен каза...

Прекрасно е! И мнооого вкусно! Благодаря, че припомнихте тази рецепта. а пък изпълнението си е направо майсторско.Номерът с шоколада ме впечатли.

Анонимен каза...

Оригиналът е познат като "френска селска торта". Но какво значение има това?
Заквасената сметана ще направи друг вкуса на тортата. С млечно-масления крем е много по-вкусна. А и хитринката с натрошените изрезки ми хареса.
Браво за изпълнението!!!

Luchiya каза...

Много вкусна! И как си си играла да направиш блатовете!

Анонимен каза...

БРАВООООО супер торта поздрави за отминалият празник дълги години семейно щастие да остареете заедно ...

Анонимен каза...

никакво значение няма разбира се, просто исках да знам , т.к този варянт с млечния крем по-ми допада на първо четене. Но пък не съм го опитвала. Така, че благодаря за сравнението, от полза ми беше :). Още утре ще направя тортичката с млечния крем. И друго искам да попитам Веси, шоколада не се ли втърдява и става труден за рязане с парче торта? Иначе идейка е 6 . Браво!

Мария каза...

Тортата е страхотна! Поздравления за украсата!Много ми хареса идеята за декорацията с белия шоколад!Ще я изпробвам непременно!

Живка каза...

На тази торта съм и хвърлила отдавна мерника-ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА ВКУСНО....

Unknown каза...

Zdraveite na vsi4ki koito ste komentirali taq torta tq e neveroqtna az s1m q pravila mnogo p1ti ot mnogo vreme znam receotata no da vi kaja 4estno mnogo mrazq da razsukvam i zatova ne mi e pravi.Koito nee pravil da si q napravi nqma da s1jalqva neveroqtnae Uspex na vsi4ki i da vi e sladko....


Анонимен каза...

mila moq az tazi medovaq q pravq ot godini da vi e sladko

Анонимен каза...

Тази торта я правя от поне 20 години и винаги е прекрасна ! Не оставям тестото в хладилник а веднага деля и разточвам,аз пека блатовете и изстиват докато изпека всичките 9.Изчиствам ги от брашното и ги сиропирам защото са грозни и твърди.Кремът този който е в рецептата е оригиналния и вкуса мед масло е прекрасен.Поздравления за украсата встрани и отгоре много ми хареса! Браво1

Анонимен каза...

Здравейте!искам да ви попитам как точно става тази украса с найлона,че нещо на мен не ми се получи.

Ваня каза...

Онзи ден я направих,невероятно вкусна!Вече е в"любими"!Благодаря!

Unknown каза...

Здравейте, бихте ли ми казали тези продукти за каква големина на тортата са? Диаметъра на ринга ме интересува....

vesi4ka каза...

24 сантиметра.

Анонимен каза...

Тази вечер я направих ,т.е само блатовете изпекох по точно дадените продукти ,но не се получи толкова тесто ,както вие сте го снимали - 8 парчета!Излязоха едва 5 топки ,които са с много по малък диаметър! Спазила съм всичо точно просто с тези продукти не става - дозата трябв а да е двойна!

vesi4ka каза...

Това, което е на снимките е ЕДНА доза. :) Просто трябваше да разделите тестото на 8 части, а не на 5. Получава се торта с диаметър 24см и височина около 8-9см.

Анонимен каза...

tortata izglejda mnogo vkusna sis sto prosenta 6te ya probvam

Анонимен каза...

taka,blatovete sa izpecheni utre sledva sglobqvaneto.zasega vsichko varvi spored receptata samo deto moite stanaha po tanki zashtoto imam ring 26 sm malko po golqm ot receptata.shte slagam povechko krem :)

Unknown каза...

Аз,съм направо разочарована,за първо живея в Чехия и тук тази торта е много популярна,за да се докара дебелината и качеството на блатовете сместа трябва да е двойна и във вашата рецепта липсват много доплънки,канела,ванилия.направо съжалявам,че се подлъгах да я правя по вашата рецепта,но това не е МЕДОВНИК,а тесто в което има мед???Да видиме утре,като направя и крема по вашата рецепта.Ще рискувам,но за сега,съм много разочарована,мисля,че рецептата би трябвало да отговаря и на ИМЕТО,НО ЗА МЕН ТОВА НЕ Е МЕДОВНИК„

Unknown каза...

б

vesi4ka каза...

Много съжалявам за разочарованието Ви, Таня! Малко трудно схванах смисъла на коментара Ви, но в общи линии разбрах. :) Публикуваната от мен рецепта е за класическа РУСКА торта Медовик, а не чешкия МедовНИК. Може би, има някаква разлика, не знам? Количеството на продуктите е точно толкова, колкото е необходимо за тази големина на тортата. Блатовете стават много тънки и фини, за да се напоят само от крема и тортата да стане мека и топяща се в устата! :) Надявам се, разочарованието Ви да не е прекалено голямо и въпреки всичко тортата да се получи! Ако ли не - следващия път пробвайте някоя чешка рецепта, която да оправдае очакванията Ви. Пожелавам Ви успех! И усмихнат ден!

Анонимен каза...

Поздравявам авторката на блога за чудесната рецепта ... и за остроумно-дипломатичния отговор на коментара от Чехия. И аз изпитах затруднения да разбера смисъла на забележките. А може би ще е интересно "да видиме" и прословутия МедовНИК?!!

качествени плочки за баня каза...

С изключително голям интерес проследих всяка една стъпка, опитвайки се да си представя какво трябва да правя за да я приготвя тази торта.Силно съм впечатлена от рецептата,които съдържа съвсем нормални продукти имащи в повечето кухнии,които се готви по - често.Но ми хареса и начина по ,който направихте тези дупки,които станаха като един кошер, едно към едно.Само трябва да се снабдя с подобни пукащи балончета,които всеки не може да им устои.Изглежда ужасно вкусна, само не знам как ще се справя с тези блатове, да бъдат така равномерно изпечени.

Анонимен каза...

И аз я правя така, без белия шоколад, и е много вкусна.

Анонимен каза...

Страхотна рецепта,благодаря Ви.Стъпка,по стъпка изпълних рецептата и тортата стана фантастична :) А номера с найлона много ми хареса :)
Руслана Иванова

Цвета Янева каза...

Тортата съм я правила поне 10 пъти, много е вкусна, рецептата е точна. Цвета