петък, 27 септември 2013 г.

ПАРФЕ "КОКОС И ШОКОЛАД"


Продукти:
1 готово шоколадово руло
1л сладкарска сметана
2 пак. желатин
60г кокосови стърготини
300г шоколад(черен или млечен)
3-4с.л. захар

разкопчаваща се форма за торта
красиви силиконови форми за кексчета






















   Основата на парфето е от готово руло - бързо, лесно и без печене. За целта рулото се нарязва на парченца с дебелина 1см и се нарежда плътно на дъното на разкопчаваща се форма с диаметър 24-26см.


 За крема - 40г от кокосовите стърготини се заливат с 100мл сметана и се нагряват до завиране, така отдават по-добре аромата си. Отдръпват се от огъня и се оставят да се охладят.


  200г шоколад се разтопява на водна баня. С четка се намазват две  от гнездата на силиконовата формичка за кексчета и се прибират в хладилник. Към останалия шоколад се добавят 100мл сметана и се оставя да се охлади леко.


  Желатинът се залива с малко студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня или в микровълнова, докато стане прозрачен, но без да завира.

  600мл сметана се разбива на твърд сняг. Разделя се на две. В едната част се добавят изстиналите кокосови стърготини и половината разтопен желатин. В другата част - шоколада и останалия желатин. От двете смеси се налива последователно по малко във формата като се редуват, за да се получи мраморна шарка. Парфето се заравнява и се прибира в хладилник да стегне за 2-3 часа.

  За шоколадовия сос се разтопяват 100г шоколад и 200мл сметана. След хомогенизиране се оставя да се охлади.
  Сглобяване: след отстраняване на ринга парфето се поръсва отгоре и отстрани с останалите кокосови стърготини. От силиконовите форми се изваждат шоколадовите чашки. В едната се налива от шоколадовия сос и се поставя в средата на парфето. Другата се обръща върху нея. При разрязване и сервиране всяко парче се полива с шоколадов сос.



   Да ви е сладичко!

7 коментара:

tillia каза...

Вкусно, красиво и много оригинална идея за шоколадовите кошнички!
Поздрави и хубави почивни дни!

Под Гъбката каза...

Прекрасна торта с любимия ми кокос!Много красиво поднесена с шоколадовата кошничка!Хубава събота и неделя!

Luchiya каза...

Изглежда разкошно! Много красиво поднесено!

Живка каза...

Вълшебно е Весе.....

Unknown каза...

Zdraveyte,Vesi!Parfeto stana jestoko.Blagodarq,che ni spodelqte vse hubavi recepti.Zlatni vi race.

Екатерина каза...

Неустоимо е, Веси! Много красиво, оригинално и най-вече вкусно! Прекрасна нова седмица, Веси!

Гуинет каза...

Още като го видях на едно друго място и замръзнах през екрана. Затова сега идвам специално тук, за да ти поднеса моите комплименти за това очарователно изкушение. Неустоим десерт, Веси! Много ме вдъхновяваш! Поздрави!