вторник, 29 октомври 2013 г.

Тиквени сладки питки и руло

Продукти:
1ч.ч. сварена или печена тиква
2 яйца
20г прясна мая
1/2ч.ч. прясно мляко
4с.л. захар
60г краве масло(меко)
1/2 капсула ванилова есенция
около 500-600г брашно
суров бадем



Маята се разтваря в леко затопленото мляко.
Тиквата се пасира.
1 цяло яйце и 1 белтък се разбиват леко с вилица. Жълтъкът се отделя за намазване.
500г брашно се пресява. Оформя се кладенче и в него се изсипват всички продукти. 
Замесва се меко, не лепнещо тесто, при нужда се досипва още брашно.
Тестото се поставя в голяма купа, покрива се и се оставя на топло да втаса.
От втасалото тесто се късат топчета с големина на яйце и се оформят 12 питки. Останалото тесто се отделя настрани.


   С палец се притискат силно в средата, за да се образува дупчица.


С ножица или нож се нарязват, а в средата се забожда бадемче. Заприличват на малки тиквички.

 
Оставят се да втасат за 15-20мин. Намазват се с разбит жълтък. Пекат се в предварително загрята на 170-180С фурна до зачервяване.

Източник на вдъхновение!



   И внимание!!!
   Всяка прилика с действителни лица, тикви, ябълки и рецепти да се счита за .........................действителна!!! 
  Да отдадем заслужено внимание на ПЪРВОИЗТОЧНИКА на всички рецепти за козунаци, рула и подобни, с тиква, моркови, картофи и още десетки разновидности, с плънка от ябълки, локум, крем и каквото още се сетите .......... Венета Мак'Нийл!!! Вени! Огромно благодаря за вдъхновението! Какво щяхме да правим, ако не беше ти? Благодаря ти!!!

   Останалото тесто разточих на правоъгълен лист. Настъргват се 2 ябълки, изстискват се от сока и се разпределят отгоре. Поръсват се 1-2с.л. захар и малко канела и се завива на руло. Поставя се в правоъгълна форма за кекс. Оставя се на топло за 30мин., правят се няколко надреза, намазва се с жълтък и се изпича.


9 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Веси, чудесно е всичко - и предложенията ти, и новият облик. :)
Поздрави и усмихнат ден!

Анонимен каза...

Vesi,strahotna si,i pitkite izglejdat strahotno,s netarpenie shte dochakam utre za da zaradvam semeistvoto s tezi stahotni i topli pitki,imam malak vapros,sled kato vtasa testoto parviq pat,premesvash li go predi da otdelish topkite ili kasash taka napravo ot buhnaloto testo,blagodarq ti i pozdravi :*

Luchiya каза...

Страхотни са! И как приличат на малки тиквета :)

vesi4ka каза...

Втасалото тесто го премесвам, така по-лесно се оформят хубави топчици, но може и направо да се къса.

vesi4ka каза...

Гери, Лучия, благодаря!

Вики каза...

Страхотни са питките !
И аз бях запланувала да ги напрая за детенцето ми тази събота :)
Поздраи и комплименти

Люси каза...

Наистина прекрасни и впечатляващи питки! Със Сигурност ще ги опитам :)

Анонимен каза...

Веси,неизчерпаема си!Всичко ,което правиш е чудесно.Да си жива и здрава!

Оооо, не! каза...

Много ми харесва текста в червено! :)