вторник, 5 март 2013 г.

Експресни бисквитки с майонеза

   Тези бисквитки са от раздела "Бързо-лесно" и с минимум продукти, които почти винаги се намират в хладилника. Наличието на майонеза в състава им ги прави по-особени, но след изпичането тя не се усеща.

Продукти:
200г майонеза
1 яйце
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1/2ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилена захар

 
Фурната се включва да загрее на 180С/160С с вентилатор.
  Смесват се яйцето, захарта и майонезата. Разбъркват се с тел, добавя се брашното със содата и ванилената захар. Забърква се не много гъсто тесто.
  Тавата се застила с хартия и с помощта на чаена лъжичка се оформят купчинки на разстояние 1-2см. Тестото може да се изсипе в пош и да се шприцоват бисквитките за по-равна форма, но и с лъжичка се получават.

   Пекат се до леко зачервяване. При изваждането от фурната бисквитките са много меки, затова се оставят да изстинат на хартията и да се стегнат. След това се отлепят.
   Готовите бисквитки може да се посипят с пудра захар или да се украсят с шоколад по много лесен начин. За целта едно малко шоколадче(50г) се начупва и се поставя в малък полиетиленов плик, който се пуска в купа с гореща вода.







Изчакват се 5-6мин. и след като шоколада се разтопи и втечни, с ножица се отрязва връхчето на кесийката.







С произволни движения се украсяват наредените една до друга бисквитки.






      Оставят се на хладно да стегне шоколада и са готови за дегустация! Да ви е сладко!

16 коментара:

tillia каза...

Веси, чудесни са!
Като прочетох "майонеза" се засмях - то къде ли вече не я слагаме - в готвено, в питки, в баници, в кексове:)
Записвам си рецептата, защото е много лесна и с достъпни продукти. Благодарности!

Анонимен каза...

И аз си ги записах....Ще се правят задължително !

zi4e каза...

Честит празник!
Бъди  жена благословена,
с любов и нежност надарена,
с усмивка вечно озарена
и с много радост наградена!

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

Анонимен каза...

Наистина са чудесни! Лесно станаха и мноого вкусни. Браво за тази рецепта!
Само разстоянието трябва да е повече от 2 см. Моите се слепиха, но това не пречи да ги хапнем с удоволствие. Следващият път ще знам:))
Още веднъж - благодаря за рецептата.

Анонимен каза...

Изглеждат невероятно! Проблем ли ще е ако се пекът без вентилатор,че фурната ми няма такъв?

vesi4ka каза...

Стават и без вентилатор.

Анонимен каза...

Здравейте ! Направих сладките два пъти , първият път с една чаена чаша бращно и се разляха , вторият път с две чаени чаши брашно и станаха , но ги правих със супена лъжица и станаха по дебелички но са вкусни. Та въпроса ми е как на вас се получават с 1 ч.ч. брашно а при мен не ?Дали не съм сбъркала нещо и колко стават на брои като се правят с чаена лъжица? БЛАГОДАРЯ

vesi4ka каза...

Най-вероятно много зависи от големината на яйцето и качеството на брашното. Меря брашното с чаена чаша от 240мл, преди да го пресея, т.е. сбито и явно чашата събира повече брашно. Ще трябва да допълня в рецептата да се следи тестото да не е много течно, да се добави 1-2с.л. брашно при нужда.
Но чак с 2 чаши брашно - не знам... Не стана ли много гъсто?

Анонимен каза...

Може майонезата да е била повечко. В къщи с едно яйце се получава около 200гр. Но и брашното може да е основателна причина. Всъщност всеки, който прави сладкиши в къщи, си знае мярката. Но наистина, ако се направят с повечко брашно, може и да не се разлеят толкова. Обаче пък са вкуснииииии.

Анонимен каза...

Ама наистина са невероятни-направих ги и на мен ми се разляха и ги рязах на триъгълници докато са още меки. Рязах с нож за пица-става лесно. Следващия път ще сложа повечко брашно. Вкуса е суууупер- огромно благодаря и много радост за Благовещение.
Малина

врабец каза...

станаха един път : )
направих ги с малка майонезка от 125 грама, 3/4 чаша брашно и толкова захар.
да, поразливат се, обаче като се остави повечко разстояние около всяка си стават идеални. не ми се сляха, не се залепиха...
не искам да опитвам с повече брашно, защото ще се загуби прелестната им крехкост : )
другия път, а той, доколкото усещам, ще е утре : ))) ще сложа и малко лимонена кора. може би ще пробвам да ръсна малко орех на някои преди печенето, за да видя какво ще стане.
сегашните са само с шоколад (идеята за стопяването в пликче е гениална!) станаха 3 големи тави, около 40 на брой сладки, направени от по половин чаена лъжичка смес и като готови са по около 6 см. в диаметър и ~8мм дебели.
може да се намацат и с бяла захарно-белтъчна глазура...
много добра рецепта!
благодаря : )
аууу, много благодаря :)))

Анонимен каза...

Задължително ли трябва да ви последвам в Пинтерест, за да видя рецептата? Това е доста дразнещо.

vesi4ka каза...

??? Не, разбира се! Рецептата е написана в блога и се отваря без проблеми! :)

Анонимен каза...

Не знам защо, но полето, което е за Пинтерест ми излиза върху рецептата и по никакъв начин не мога да го затворя.

vesi4ka каза...

Опитайте сега, мисля, че успях да го редактирам.

Анонимен каза...

Благодаря много! Чудни бисквитки, ще ги пробвам скоро.