четвъртък, 22 декември 2011 г.

Постен ябълков сладкиш

Продукти:
1ч.ч. брашно
1ч.ч. грис
2ч.л. бакпулвер
10-ина средни ябълки(настъргани)
1 1/2ч.ч. захар
1ч.л. канела
50гр. маргарин
1ч.ч. сок от компот(по желание,но най-добре се съчетава с компот от праскова,кайсия или дюля)
1 ванилия
пудра захар за поръсване

Брашното се пресява с бакпулвера,добавя се гриса,1 чаша от захарта и по желание може да се настърже малко лимонова кора за аромат.Това е сухата смес.
  Настърганите ябълки се разбъркват с канелата и 1/2 чаша захар.
  Тавичка за печене 20/30см се намазва обилно с маргарина. Изсипва се 1чаша от сухата смес,като се разпределя равномерно по дъното. Отгоре внимателно се насипва половината от ябълковата смес,на равен слой. Следва втори пласт суха смес(1 чаша) и втората част от ябълките. Завършва се с последната чаша от сухите съставки.
   Компота с ванилията се загрява и се залива сладкиша.
   Пече се на 175С за около 50 мин. След охлаждане се поръсва с пудра захар и се нарязва на порции.Добре е да отлежи няколко часа на хладно,може да се приготви от предния ден за Бъдни вечер.
   Лесно и вкусно за постната трапеза!

6 коментара:

Габи каза...

Наистина лесна, вкусна и интересна рецепта! А дали може да се замени гриста с брашно, защото вкъщи няма да я одобрят :) Поздрави и Весели празници!

traiana каза...

Изглежда прекрасно! И безумно вкусно:)

vesi4ka каза...

Не съм сигурна,Габи,не съм пробвала.
Благодаря ти,Траянче!
Весели и вкусни празници ви пожелавам!

BOIKA каза...

Веси,благодаря ти!Имаш чудесни идеи и рецепти като тази.Аз го направих този сладкиш,но нямах нито ябълки,нито компот.Направих го с круши,а обелките ги сварих с 2ч.ч вода и 1ч.ч захар.Иначе спазих с точност рецептата...и познай стана чудесен!!!!

Мария каза...

Сладкишът е страхотен. Комбинацията от плодове и грис е уникална. Като престои е още по-вкусно.

Lila Angelova каза...

Само без маргарин, моля. Ужасно вреден е!:)