неделя, 13 юли 2014 г.

ЯГОДОВИ ЖЕЛИРАНИ ДЕСЕРТЧЕТА

  Освен с ягоди този десерт може да се приготви с вишни, малини, горски плодове, кайсии и др.

Продукти:
500г ягоди
100-120г захар(на вкус)
10г желатин
няколко бисквити за основа
по желание - 1с.л.коняк или ликьор



   Ягодите се измиват и почистват от дръжките. Разполовяват се и се засипват със захар. Оставят се за 1-2часа да си пуснат сок.
   Желатинът се залива с 50мл студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня или в микровълнова.
   Отцежда се отделеният от ягодите сок, измерва се и се допълва с  вода до 300мл. Добавя се разтопеният желатин и по желание лъжица алкохол - коняк или ликьор за аромат.
   Силиконови формички за мъфини се изплакват със студена вода и в тях се насипват отцедените ягоди. Заливат се с 2-3 лъжици сок, колкото леко да ги покрие и се прибират в хладилник за 10- 15мин. След като желето е леко стегнало във всяка формичка се поставя по една бисквита и се притиска. Десертчетата се прибират отново в хладилник до пълното им стягане.
   Преди сервиране се изваждат и обръщат на поднос - бисквитата да остане отдолу като основа. Може да се гарнират с пресен плод, разбита сметана или сладолед. Добър апетит!

1 коментар:

Rumi Ivanova каза...

Здравейте!В рецептата сте използвали силиконови форми за мъфини.Аз имам с незалепващо покритие,мога ли да използвам тях?Благодаря!