петък, 4 юли 2014 г.

Кекс "Зебра"

    Оказва се, че мултикукър Panasonic SR-TMJ501  може не само да вари и задушава, но и да  пече, при това вкусни десерти. Пробвах да изпека всеизвестния кекс "Зебра". Резултат - пухкав,бухнал, вкусен, умерено влажен, точно, както го обичаме кекс. В допълнение с глазурата от шоколад великолепието беше пълно! А кухнята остана хладна, без излишната топлина, излъчвана от фурната - печенето беше само под капака на кукъра!


Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
50г краве масло
1ч.ч. брашно
1 пак, бакпулвер
2ч.л. какао
за глазурата:
100г шоколад
2с.л. течна сметана
1с.л. олио

  Какаото се залива с малко гореща вода да стане на кашица. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се разтопеното масло. Брашното се пресява с бакпулвера, изсипва се в яйчената смес и се разбърква внимателно с лопатка. Тестото се разделяна две равни части. В едната се добавя какаото.
   В купата на мултикукъра, намазана с малко масло се наливат последователно в центъра една-две супени лъжици от бялото тесто, една-две лъжици от кафявото тесто и отново от бялото. Така се редуват до свършване. С клечка за зъби по желание се правят шарки в слоевете. Купата се поставя в уреда, затваря се капакът и се включва програма печене за 65мин.
 



   След сигнала за готовност, купата се изважда и оставя за 5мин. да се охлади леко. С помощта на кошничката за варене на пара, сладкишът се изважда, обръща и се оставя до пълното му охлаждане.
   Шоколадът се начупва в обикновена порцеланова чаша или купичка, залива се със сметаната и заедно с чашата се поставя в купата на кукъра, който продължава да работи на програма "Подгряване". След 15мин. имаме чудесно разтопен шоколад. Разбърква се с тел до хомогенизиране, добавя се олио за блясък и се залива кексът.
   Ние го нападнахме още топъл!
   Чудесен десерт за следобедно кафе с приятели!

   Можете да си закупите уреда от тук!


* Ако не разполагате с мултикукър изпечете кекса в обикновена фурна загрята на 180С. Използвайте форма с диаметър 20-22см.
   Да ви е сладичко!

5 коментара:

Анонимен каза...

Хубав кекс, но в този уред се пече твърде дълго и неикономично, според мен:)) Шоколадът се топи в МВ за минута. Но... благодаря, че ме подсетихте за тази рецепта. Все се каня да го правя, но сега имам и повод. Хубави летни следобеди с вкусни сладкиши:)))

Вики каза...

Веси, страхотна идея да топиш шоколад в мултикукър! Ах, как не съм се сетила - няма загаряне, не може да прегрее, супер идея, крада :))))

Анонимен каза...

Както каза Анонимен много дълго се пече в този уред. Не е оправдано за кекс. Нито разтопяването на шоколада за 15мин.! Ще си открадна рецептата само.

Unknown каза...

На мен ми прилича на реклама на уреда, не на кекса :))))

vesi4ka каза...

Ами, че то си е реклама, уредът е супер!!! :)))))