неделя, 9 март 2014 г.

Царевични плетеници

Продукти:
20г прясна мая
250мл топло(35-40С) прясно мляко
1ч.л. захар
300г бяло брашно
200г царевично брашно + за посипване
1,5ч.л. сол
2 яйца
80г меко краве масло
1 яйце за намазване



   Маята и захарта се разтварят в млякото и сместа се оставя да шупне.
   В купа се изсипват царевичното брашно, солта, яйцата, шупналата смес с маята и подсипвайки постепенно от бялото брашно се замесва меко тесто. Оставя се покрито с кърпа, на топло място, докато удвои обема си. Тестото може да се измеси и втаса и в хлебопекарна.
   Втасалото тесто се премесва и се изсипва на обилно посипан с царевично брашно плот.







     Разточва се правоъгълен лист с дебелина 1см. Едната половина на листа се намазва с омекналото масло и се похлупва с другата половина. Нарязва се на ивици с ширина 5см. В средата на всяка ивица се прави дълъг прорез, но не до края. Получените ленти се усукват няколко пъти през него, за да се получат плетениците.

   Нареждат се в застлана с хартия тава. Оставят се за 15-20мин. да се отпуснат и се намазват с разбито яйце.
   Плетениците се пекат в загрята фурна, на 180С, до зачервяване.







Източник!

4 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Тези плетеници са страшно красиви, със сиурност - и страшно вкусни! Браво, страхотни са се получили! :)
Хубав ден от мен. :)

Dani каза...

Представям си колко са вкусни с добавката на царевични брашно!
Чудесни са!

tillia каза...

Вкусът ми е ясен, защото скоро правих царевични питки, но оформянето е много интересно и оригинално!
Приятна вечер, Веси!

Anatolii Popov каза...

много ми хареса идеята... мисля скоро за пробвам и аз