неделя, 22 юли 2012 г.

Хлебче "Акордеон" с пълнеж

   Адаптирано от LA PROVA DEL CUOCO,ITALIA,Il pane a fisarmonica di Natalia Cattelani.
Превод - Sorba!

Продуктите в оригинал,в скоби това,което използвах аз:
500г брашно
1п.суха мая или 20г прясна
1 яйце
250мл вода
2с.л.зехтин
2ч.л.сол
1ч.л.захар
150г пекорино( наш кашкавал)
150г салями(наденица с топено сирене)
50-60г масло за намазване
1 яйце

   Маята се разбърква с топлата вода и захарта и се оставя да се активира.
   От брашното,яйцето,зехтина и шупналата мая се замесва меко,еластично тесто.Оставя се на топло,когато удвои обема си се премесва и се оставя отново да се надигне.

  Готовото втасало тесто се разточва на правоъгълник,който се разделя на две части по дължина.Намазва се обилно с разтопено масло.На половината на всяка лента се нареждат нарязаните салам и кашкавал и се похлупват с другата половина тесто.Отгоре се намазва с още масло.Лентите с плънка се нарязват на парчета с ширината на формата за печене(в моя случай 10см).
   Продълговата форма за кекс или хляб се застила с хартия и подготвените джобчета се нареждат изправени,едно до друго,с прегъвката надолу,като страници на книга.
   Хлебчето се оставя да втаса 20мин. и се намазва с разбито яйце.Пече се на 180/190С около 40мин.

събота, 21 юли 2012 г.

Грах,с бекон и яйца

   Много бързо за приготвяне ястие,съдържащо всичко необходимо за пълноценен обяд!Лято е и наблягаме на аламинутите! 
  Според източника,тази  рецепта е на София Лорен,от нейна кулинарна книжка,
издадена през 1971г.Освен великолепното представяне в киното,неповторимата
визия и забележителна фигура,кинодивата
умее и да готви,при това вкусно!

Продукти:
50г бекон
1 глава лук
500г замразен грах

3 яйца
2с.л.настърган пармезан(сирене или по-твърд кашкавал)
2 с.л.галета
сол,пипер

В купичка се разбиват яйцата,добавя се сиренето и галетата.
Беконът,нарязан на тънки ивички се запържва на силен огън,докато се зачерви.Добавя се лука,нарязан на много ситно.След малко се добавя граха,разбърква се.След 4-5мин.се залива с яйчената смес.Посолява се на вкус,поръсва се с прясно смлян пипер.Разбърква се,докато побелеят яйцата и се отстранява от огъня.Готово!

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Малинови реки,млечни брегове...

   Красиво име за десерт,нали?
  Подобно име е дал на своя,Влад Пискунов,руски кулинарен блогър,собственик на интернет-магазин.Не повторих точно рецептата,защото не обичаме мак,освен поръсен на хлебни изделия,но идеята за разнообразяване на обичайния десерт "мляко с грис" ми допадна.Ето и моите продукти:

1л пълномаслено домашно мляко
1/2ч.ч.захар
150мл пшеничен грис
1 капсулка есенция ванилия
2ч.ч.малини(пресни или замразени)
2-3с.л.захар
1с.л.натурално нишесте
1-2с.л.кафява захар за декориране

  Малините се поставят в касерола,насипва се захарта и се варят 5-6мин.колкото да се разтопи захарта.Добавя се размитото в малко вода нишесте,разбърква се и се дръпва от огъня.Още топло малиновото пюре се разсипва във формички.За по интересна визия формичките може да се наклонят на една страна и да се оставят така в хладилник,докато застине пюрето.
  Гриса се приготвя по обичайния начин - кипва се млякото и захарта,добавя се на тънка струйка гриса,при непрекъснато разбъркване.Вари се 10-12мин. или до леко сгъстяване.Накрая се добавя есенцията.Оставя се леко да се охлади.И тук,за да е по-пухкав крема аз използвам миксер - разбивам поохладената каша няколко минути на пълна мощност.След това разливам по формичките,върху охладеното малиново пюре.Прибира се в хладилник до сервирането.
  За декорацията се поръсва с малко кафява захар и се разтопява с горелка.
  Дегустира се веднага!

неделя, 15 юли 2012 г.

Доматени гювечета в микровълнова

  Много лесно,експресно и леко ястие,подходящо за летните горещини,когато не ни се стои дълго край печките.Става за броени минути и е толкова свежо и вкусно!

Продукти за две порции:
4 средно големи домата
150г сирене
100г колбас,наденичка,шунка или бекон,каквото предпочитате
4 яйца
олио,сол
клонче прясна чубрица
по желание люта чушка и малко кашкавал

  На доматите се отрязват капачета и се издълбава вътрешността с лъжичка.Капва се по малко олио във всяко доматче,натрошава се по малко сирене,добавя се колбас,нарязан на кубчета и листенца чубрица.Отгоре внимателно се чуква по едно яйце.Посолява се и по желание се добавя парченце люта чушка и малко кашкавал.
  Готовите доматени гювечета се поставят по две в чиния и се запичат в микровълнова,докато побелее белтъка - в моята за 2мин. на 70% мощност за порция. 
   Не забравяйте,преди да печете яйцата в микровълнова да прободете леко всеки жълтък с остър нож,иначе търкането и чистенето на печката ви е гарантирано - яйцата гърмят!!!
   Готовите гювечета се сервират веднага.Добър апетит!

четвъртък, 12 юли 2012 г.

"Плаващ остров" с малинов сос(в МВ)

Продукти за 3 порции:
за "островите":
2белтъка
2с.л.захар
40гр.шоколад* (бял или черен,по избор)
за соса:

200-300гр.малини
захар на вкус.

   Малините и захарта пасираме до гладко пюре.За "островите" разбиваме белтъците на сняг,добавяме захарта и разбиваме още малко.Накрая изсипваме нарязания на ситно шоколад и разбъркваме с шпатула.Напълваме белтъчната смес в порцеланови или стъклени чашки с конусообразна форма,при мен се напълват три чашки за кафе.Поставяме ги в микровълновата и пускаме на пълна мощност за 30 секунди.Оставяме чашките вътре за още минута да си починат.
    Минаваме с тънък нож по стените на чашките,обръщаме и изсипваме съдържанието в чинийки за сервиране,поливаме със соса и поднасяме.

  Вместо малинов сос може да използваме шоколадов,ванилов или любим топинг!
  

*на първата снимка е с бял шоколад и малини,а на втората с черен шоколад и шоколадов сос!


вторник, 3 юли 2012 г.

Джобчета от патладжан с кайма

Продукти:
2 по-едри патладжана
250г мляно месо
малка глава лук
чубрица и черен пипер
2 яйца
2 домата
150-200г кашкавал
брашно за овалване
олио за пържене



   Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1см,без да се прерязват до край.Най-лесно това става с помощта на две дървени шишчета поставени от двете страни на патладжана.Те ограничават ножа да не пререже докрай.След това се отрязват през две кръгчета,да се получат джобчета.Патладжаните се накисват в силно подсолена вода,като се затискат с чинийка за 30мин. да излезе горчилката им.
  Каймата се омесва със ситно нарязания лук,подправките и сол.Може да се добави малко вода или доматен сок,за да придобие по-рядка,мажеща се консистенция.
  Във всяко патладжанено джобче се поставя лъжица кайма и се разнася равномерно.Готовите "сандвичи" се овалват в брашно,потапят се в яйце и се изпържват за кратко в сгорещено олио.Изваждат се на хартия да се отцеди излишната мазнина.
  Доматите и кашкавала се нарязват на тънко.Изпържените джобчета се подреждат керемидообразно в малка тавичка.Върху всяко се поставя кръгче домат и резенче кашкавал.Запичат се в загрята фурна за 20-30мин.
  Вкусни са,както топли,така и студени.
  Добър апетит!




понеделник, 2 юли 2012 г.

Купол с нежен шоколадов мус


Продукти:
2 големи или 3 малки готови рула
100г черен шоколад
100г бял шоколад
200мл прясно мляко(сварено)
2с.л.кафява захар
2с.л.бяла захар
20г желатин
500мл подсладена сладкарска сметана
1 капсула есенция ванилия
за украса:
2-3с.л. сладко от кайсии или портокалови корички
50г млечен шоколад или шок.пръчици

миксер
купа с обло дъно,с вместимост 2-2,5литра
малка купичка за супа 
свежо фолио

   Първо се приготвя мусът с черен шоколад - 10г желатин(1 пакетче) се залива с 2-3с.л.студена вода и се оставя да набъбне.В касерола се нагряват 100мл прясно мляко и 2с.л.кафява захар,до разтопяване на захарта(без да завира).Отдръпва се от огъня,изсипва се черния шоколад,начупен на дребно, набухналия желатин и половин капсулка ванилова есенция.Разбърква се до хомогенизиране на сместа.Оставя се да се охлади до стайна температура.Отделно се разбива с миксер 150мл сладкарска сметана до гъста пяна.Добавя се шоколадовата смес и се разбива леко на ниски обороти.Малка купичка се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус.Прибира се за 2 часа във фризер да се замрази.
   Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани.100мл мляко се загрява с 2с.л.бяла захар,отдръпва се от огъня,добавя се белия шоколад,набъбналия желатин и останалата половина от ваниловата есенция.Разбърква се и се охлажда.350мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес.
  Голяма купа,с обло дъно се застила със свежо фолио.Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1см и се нареждат по дъното и стените на купата.Излива се белия мус.Замръзналия тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа,притиска се леко да потъне в белия мус.
   Отгоре се нарежда още един ред рула,завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.
  Готовия купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото.Украсява се като се намазва отстрани с леко загрято сладко от кайсии или портокалови корички и се наръсва с настърган млечен шоколад или шоколадови пръчици.Украсата може и да се пропусне,и така е достатъчно ефектен!
  Да ви е сладко!