Домашен течен шоколад с лешници,но приготвен без продължително стоене край печката,без варене,икономичен,приготвен буквално за броени секунди,с продукти,които са винаги под ръка.Рецептата ме впечатли,но бях и малко скептична за резултата.Все пак реших да опитам и не съжалявам.Вкусно е,не много сладко,ароматно!Наподобява любимия ми черен шоколад!
Продукти:
170мл олио
70мл прясно мляко
4с.л.пудра захар(може и повече,ако обичате по-сладко)
2с.л.какао
2с.л.сухо мляко
3-4с.л.печени смлени лешници
1 капсула ванилова есенция
Млякото се затопля леко в МВ и се разбърква със захарта.Олиото се налива в чашата на ръчен пасатор.Добавя се подсладеното мляко,потапя се пасатора и се включва.Без да се прекъсва разбиването се изтегля нагоре,докато сместа побелее и се сгъсти - 10-15сек.Добавят се какаото,сухото мляко,много ситно смлените лешници и ванилията.Разбива се още 15-20сек. да се хомогенизира сместа и е готово.
Шоколада се насипва в бурканче и се прибира в хладилник за 2 часа - да се смесят ароматите и да се стабилизира сместа.
От тези продукти се получава 400мл вкусен домашен течен шоколад Нутела,без вредни добавки и консерванти.
Вместо лешници може да се добавят орехи,бадеми или други ядки по избор,а може и без ядки.
8 коментара:
Здравей! Обожавам течен шоколад. Даже сама мога да изям цяло бурканче :D До сега съм правила подобен шоколад, но не с олио, а с масло (и без ядки).. според теб дали има голяма разлика?
Страхотен е, Веси!
И много лесен, очаквах нещо сложно да звучи.
Поздрави и хубави почивни дни!
АМИ.. направих го точно по рецептата,обаче има ужасен дъх на олио,който не се премахва дори, след като съм оставила шоколада в хладилника.Дадох на другите да опитат, без да съм споменавала,че съдържа олио и определено познаха,че има бая мазнина вътре :/
АМИ ...явно сте попаднали на некачествено олио(с дъх,недостатъчно рафинирано).Ако е качествено олиото не би трябвало да се усеща дъх,тъй като аромата на какаото е доста по-силен и изпъква над всички останали.А за голямото количество мазнина - да ,то е ясно написано в рецептата,че количеството мазнина е толкова... не е трябвало да я пробвате,тя(мазнината) няма къде да се дене освен да остане в готовия продукт. :)
Тази рецепта много ме впечатли. Изглеждаше ми лесна, докато не тръгнах да купувам сухо мляко. Оказа се, че в нашия град то е дефицитна стока. Все пак намерих и утре ще пробвам, защото вкъщи много обичаме течен шоколад. Благодаря за идеята. По подобен начин аз правя домашна майонеза - с яйце или с прясно мляко.
Поздрави!
Отначало рецептата ми се видя приятна, но... Вкусът е все едно ядеш сладка майонеза с какао. Съжалявам, че излизам извън рамките на всеобщия дух на хвалби, но такава е истината. Не всяка рецепта пък е добра. Важно е да я опиташ.
Олио в течен шоколад?!?!? Звучи почти ужасно! Заменете го с разтопено краве масло, резултата е коренно различен
Заменете олиото с масло. дори ако олиото е качествено, това ще се усети. Освен, че вкусът на течен шоколад, направен с олио е , меко казано, странен / всъщност не е вкусно, децата не го искат/, прочетете и ще се убедите колко е вредно да се консумира продукт с толкова много растителна мазнина. С масло вкусът е невероятен, слага се по-малко масло и шоколадът е истински. Ако прочетете съдържанието на всеки етикет на шоколад, ще видите, че се слага масло.
Публикуване на коментар