четвъртък, 26 април 2012 г.

Много шоколадова,лесна и вкусна торта

  Блата на тази тортичка е по-известен в руските кулинарни форуми като "шоколад на кипятке" - шоколадов с гореща вода!Комбиниран в торта с крем от сметана и течен шоколад и с глазура от шоколад става истинска наслада за шокоманиаци!

За блата:
2ч.ч. брашно
2ч.ч. захар
1,5ч.л. хлебна сода
1,5ч.л. бакпулвер
4-6с.л. какао(повече какао - по-наситен цвят и вкус,зависи си и от какаото)
2 яйца
1/3-1/2 ч.ч. олио(колкото повече какао сложите,толкова повече и олио)
1ч.ч.пр. мляко
ванилия
1ч.ч. вряла вода
  Крем:
400мл течна подсладена сметана
100-150 гр течен шоколад
2-3капки лимонов сок
 Глазура:
100г млечен шоколад
2с.л.мляко или течна сметана
1с.л.краве масло

   Всички сухи съставки се смесват.В отделна купа разбиваме леко яйцата с тел,добавяме олиото,и след това на два или три пъти последователно добавяме от млякото и от сухата смес,бъркайки с лъжица.Накрая наливаме врялата вода,бързо размесваме и изливаме в разкопчаваща се форма(22-24см) - предварително намаслена и посипана с галета или застлана с намаслена хартия.Тестото се получава доста рядко,това да не ви притеснява.Печем на 180С,за не повече от 25-30 мин.,проверяваме с клечка за зъби.
  За да не спадне блата след изпичане,подпираме с нещо вратичката на фурната,леко открехната и оставяме вътре да поизстине.
  След пълно охлаждане разрязваме на два или три блата.Аз разрязах на три,но единия пласт ми се получи доста тънък и се натроши,та го сложих по средата в почти насипно състояние.Следващия път ще режа с конец!
  За крема - разбиваме сметаната,добавяме течния шоколад(използвах "Нутела",стоплих го малко в МВ-то за да стане по-течен,по-лесно се излива),накрая добавяме няколко капки лимонов сок - сметаната се втвърдява и не спада после между блатовете.
  Редим тортата.
  За глазурата - начупваме шоколада,добавяме млякото и маслото и стопяваме в МВ,заливаме тортата.
  Оставяме да престои в хладилник поне 3-4 часа,а най-добре цяла нощ(за който има здрави нерви).
    Много шоколадова торта за заклети шокоманиаци като нас!

  източник: ЖЖ
Рецептата и снимките съм публикувала преди години в кулинарен форум,а сега копирам дословно тук,в блога!

12 коментара:

ароматизатори каза...

Заглавието на тази рецепта ме грабна от пръв поглед - много шоколадова (най-важното) и лесна (малко по-малко важно) и че е вкусна е ясно :)

Анонимен каза...

Изглежда страхотно! Дали ще се получи добре, ако заменя крема със такъв на д-р Йоткер (имам 2 пакета крем "Парадайз")?

vesi4ka каза...

Разбира се,че ще се получи!Блата може да се комбинира с крем по желание.

Kokona каза...

Супер торта и много шоколадова, като за моя вкус - точно!:)

Анна Атанасова каза...

Na men malko ne mi se poluchi blata, moje bi stana tvarde debel do vse pak q sglobih nqkak si i dovechera shte q vidq kak e stanala, vashiq blat kolko debel se poluchava?

iliyana каза...

Тортата се получи много добре, аз сложих вместо сметана разбито маскарпоне с млечен шоколад и леко сиропирах блатовете с подсладено мляко с нес кафе... Невероятно стана!

Galya Davidova каза...

Имах изостанал половин литър сметана и реших да я приготвя. Стана страхотно, с изключение на вида, все не мога да го догодя като вас, но не се предавам. Благодаря за рецептата. По този начин сметаната наистина не спада.

Анонимен каза...

polu4i se mnoge vkusna :]

Анна Тодорова каза...

Тортата става страхотна всеки път, но аз добавям и банани между блатовете :)

Unknown каза...

В началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀

Unknown каза...

В началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀

Stella Yanakieva каза...

В началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀