вторник, 10 април 2012 г.

Боядисване на великденски яйца

   В четвъртък или събота,в седмицата преди Великден се  боядисват яйчицата за празника!Ще споделя тук няколко от начините,по които аз шаря яйцата.
Използвам купени безвредни бои за яйца и подръчни материали - тревички,цветенца,
чорапогащник,пастели за рисуване,памук.


  Яйцата се измиват добре с топла вода,сапун и четка.Сваряват се за 10мин.след завирането на водата.Обливат се със студена вода и се отцеждат.
Боядисват се още топли.

  Приготвят се боите според указанията на опаковката.Аз добавям двойно количество оцет за по-наситен цвят.


  * Най-различни тревички и интересни  листенца се залепят на топлото яйце,завива се в парче дамски чорапогащник и се завързва стегнато.Потапят се в желания цвят.След отстраняването на листенцето под него остава светло петно.

  * С помощта на пастели или восъчна свещ се изрисуват различни фигурки по топлото яйце - цветенца,листенца,сърчица,слънца,надписи и т.н.
  След потапянето в боята,там където е минал пастела остава небоядисано.С различни по цвят пастели може да развихрите фантазията си.

  * На парче памук,поставено върху найлон се накапва от различните цветове боички.Яйцето се обвива в памука и се оставя за 10-15мин.

Резултата е преливащи във всички цветове на дъгата,пъстри яйчица:

   * Мраморни яйца - накрая капнете във всеки съд с боя по малко олио,разбийте леко с вилица и пуснете яйцата да се боядисват.Това е ефекта:


   Може да боядисате първо яйцето цялото в някакъв светъл цвят - жълто,розово и след това да го пуснете в по-тъмен цвят боя с олио.Получават се интересни мраморни шарки.

    След като всички яйца са нашарени,боядисани и изсъхнали се намазват леко с олио и се излъскват с меко парцалче.
    Това са яйцата от минали години. Тази година мисля да пробвам и други начини,ако се получат ще допълня поста.


6 коментара:

Мариета каза...

Чудно красиви са били яйцата, Веси, тази година съм сигурна, че ще бъдат още повече!
И аз използвам точно същите техники, а сега има и много интересни като ефект бои и залагам на тях - с брилянтен или мраморен ефект. да добавя и тези с кристали...
Хубави предпразнични дни ти желая!

Поли каза...

Благодаря за палезните савети,тази година ще боядисвам за пръв път сама яйцата. Стискайте палци,ще ви пиша за ризултатите

Kokona каза...

Страхотни предложения:) Аз още не съм решила какви шарки да правя и да правя ли изобщо, но може да се възползвам от някоя от идеите ти:)

ninfil каза...

Утре се боядисват яйцата, но аз май ще отложа за събота. Също като теб ги боядисвам с памук, преди време и с олио. Стават много красиви и по двата начина. Дано до събота ме хване музата, че нещо ме е напуснала с настъпването на пролетта.

vincent каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

Харесвам различните методи за боядисване на яйца и ще използвам някои от тях, но всички ще са в червено — традиционни.