петък, 5 август 2011 г.

Сладко от динени корички и цукати


      На килограм кори - 1,2 кг захар, 3 ч.ч. вода, 1лимон,ванилия,кардамон (по желание).

   Динените кори се почистват старателно от розовата част,като се остъргват с лъжица.Външната кора се обелва(аз ползвам картофобелачка).Нарязват се на фигурки с къдрав нож. Готовите,почистени корички се накисват във варна вода,ако няма вар - към водата се добавят 3 ч.л. хлебна сода.Изкисват се 6-8 часа.Изплакват се в няколко води. От половината захар и водата се сварява сироп,пускат се корите и се варят 20 мин.Дръпват се от огъня.След 8 часа се добавя останалата захар и се кипва отново.Още 8 часа отлежаване.Отново кипваме сместа,добавяме лентички лимонена кора(отново с картофобелачката),изцедения лимонов сок,ванилията и кардамона. Охлаждаме и разсипваме по бурканчетата. От полученото сладко може да отцедим коричките,да ги подсушим на хартия за печене и се получават цукати - аз ги използвам за украса на сладкиши и торти или просто като бонбонки(много напомнят някогашните "Лимонови резанки").

3 коментара:

КАТЕРИНА каза...

Веси,това е превъзходно,просто превъзходно!Задължително ще го направя!Благодаря за рецептата!Поздрави:)

vesi4ka каза...

Благодаря,Кате!
Слънчев уикенд!

Maria Miteva-Christou каза...

Весе, и аз си правих сладко от динени кори тази година! Страхотно става! Тия дни (преди да привършат дините) ще правя и от самата диня мармаладче :)
Не знаех, че може да кисне във сода вместо във варова вода!