Продукти:
4 яйца
8с.л.захар
2с.л.вода
7с.л.брашно
1с.л.какао
1п.бакпулвер
1 ванилия
за пълнежа:
300мл.сладкарска сметана
1-2с.л.захар
3-4капки лимонов сок
50гр.шоколад
за глазиране:
1ч.л.желатин
50мл сок от компот
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до сгъстяване и побеляване.Добавя се водата и разбиването продължава още малко.Сместа се разделя на две равни части.В отделна купичка се пресяват 4с.л.брашно с половината пакетче бакпулвер,а в друга купичка 3с.л.брашно,1с.л.какао и останалия бакпулвер.Всяка част от яйчената смес се разбърква внимателно с брашняната смес.Получените теста се изливат в сладкарски пошове или ползвайте найлонови пликове,както направих и аз.Голяма правоъгълна тава се застила с хартия.Отрязва се връхчето на плика,да се получи отвор 1см и се шприцоват диагонални линии,на разстояние 1,5см,първо с какаовата смес,а след това празните ивици се запълват с бялата смес.Като за първи опит ми се получи сравнително равно :)))).Пече се в загрята на 200С фурна 1-2мин,след което са намалява на 160С още 4-5 мин,докато започне леко за порозовява.
Изважда се готовия блат,обръща се върху влажна или наръсена с малко захар кърпа и се отстранява хартията.Тук следва да изберете коя страна да ви е външна за рулото,долната,която е към хартията е с по-равни линии,но аз в това време водех оживена дискусия,на съвсем странична тема и обърках коя страна ще ми е външна и го завих по навик така както си беше,т.е. горната страна ми остана външна.Но вие може да изберете и да обърнете блата,след което се завива на руло,заедно с кърпата и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива,аз добавям 1-2с.л.захар допълнително,защото не ни е достатъчно сладка и няколко капки лимонов сок за устойчивост.Накрая се настъргва шоколада и се разбърква.
Добре изстиналия блат се разгъва,намазва се със сметаната и се завива отново на руло.
Желатина се залива със сока и се оставя да набъбне.Сместа се затопля леко в МВ,да се стопи напълно желатина,оставя се да се охлади и с четка се глазира рулото.Престоява 1 час в хладилника и е готово!
Да се похваля и с още една получена награда,много ценна,от Федора :
Изпробвано и споделено:
От Петя Цанкова!
20 коментара:
Веси,чудесен и много идеен начин за оформяне!
Рулото ти е станало много хубаво!
Поздрави и хубав неделен ден:)
еее, страхотно изглежда, мн добра идея
Страхотно руло! Мисля да опитам най-после да направя и аз едно руло:)
Весел ден Веси:)
Веси, страхотно ти е рулото! Хич не бих отказала това парченце, заедно с чаша кафе :)
Как же у тебя красиво получилось!! И главное- очень аппетитно!!!
Много оригинално! Харесват ми както ивиците, така и пълнежа! Много ми се ядеше днес сладчко, даже си мислех да руло, но в сладкарницата нямаше :(
Хубава вечер :)
Кате,Шарена сол,Бени,Илианка,благодаря ви,момичета,наистина Беше :)) много вкусно рулцето,изяде се за отрицателно време,само снимките останаха :))
Бени,не се ослушвай,а вади миксера:)
Илианка,почерпи се,да ти е сладко! :)
Хубава вечер и успешна нова седмица ви желая!
Спасибо,Свет :)
Инче,заемай се сама да забъркаш рулото,по-вкусно от домашно приготвеното няма!
Хубава и спокойна вечер,и усмихната седмица!
Веси,чудно рулце, жалко че се е изяло, точно щях да се наредя на опашката с желаещите да го опитат. Но май ще запрятам ръкави, няма как много ми хареса.
Поздрави!
Много оригинално, поздравления Веси!!!
Весенце,разкошно и много ефектно руло си направила!Взимам си парченце и те каня за още една наградка при мен!
Поздрави и слънчев,спорен ден!
Оригинално и невероятно изпълнено!
Следобедното ми кафе ще си има компания, макар и виртуална;)
Благодаря!
Много ми хареса твоето руло и си го копирах веднага. Непременно ще си го направя, а сега да те поканя да наминеш към блога, при мен , за да получиш една награда.
Сърдечни поздрави!
Страхотна идея! Отлично онагледена! Спечели ме от раз.
Задължително влиза в моя списък с очакащи сладкиши.
Поздрав от кулата!
ВЕСИ,много хубаво руло си спретнала и много ефектно.
ЧЕСТИТИ НАГРАДИ !При мен те чакат още намини да си ги получиш.:)
Благодаря ,за идеята как да разнообразим блата.СТАНА МНОГО ДОБРЕ И ВСИЧКИ ХАПНАХА С УДОВОЛСТВИЕ.
smetanata techna li e ?
да
Бях правила мини тортички при което ми остана разбита сметана на сняг, може ли по някакв начин да я съхраня до следващо използване.Може ли да се сложи във фризера и като се отмрази ще стане ли пак да се разбие.
Публикуване на коментар