вторник, 21 април 2015 г.

Шоколадово руло с крем Тирамису


Продукти за блата:
4 яйца
1ч.ч. захар
2с.л. олио
1ч.ч. брашно
2с.л. какао
1п. бакпулвер
1п. ванилена захар


за крема:
2 жълтъка
1с.л. вода
1с.л. ликьор или коняк
250г Маскарпоне
2с.л. пудра захар
250мл течна подсладена сметана

1/2 чашка подсладено кафе с мляко за сиропиране
какао за поръсване


   Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, добавя се олиото. В отделна купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и ванилената захар. Внимателно се смесват с яйчената смес с помощта на шпатула. Голяма тава се застила с хартия за печене и тестото се разстила на тънък пласт. Блатът се пече в предварително загряла фурна, на 180С. Изпича се много бързо - 10-12мин. Проба до суха клечка!
   Изпеченият блат се покрива с влажна кърпа и се завива на руло, както е с хартията. Оставя се да се охлади напълно.
  

   Жълтъците за крема, водата и алкохола се нагряват на водна баня до леко сгъстяване(без да завира) и се охлаждат. Маскарпонето се разбърква с пудрата захар. Отделно се разбива сметаната до твърди връхчета. Към нея се добавят жълтъците и подсладеното сирене и се разбърква.
   Охладеният блат се развива внимателно, отстранява се хартията. Сиропира се леко с кафето и се покрива с 2/3 от крема. Завива се на руло. Измазва се отстрани и отгоре с останалия крем. С гребен или вилица се нанасят вълнообразни шарки по дължината на рулото. Прибира се в хладилник да стегне. Преди сервиране се посипва с какао.
   Да ви е сладко!


4 коментара:

Люси каза...

Веси, толкова апетитно това руло, че няма да го чакам много-много, а ще взема да го включа в менюто още тази седмица! Страхотна рецепта! сърдечни поздрави, мила!

Мъх каза...

Много добра комбинация. Ще я заема;)

vesi4ka каза...

Благодаря ви, Люси, Мъхче! :) Да ви е сладичко!

Анонимен каза...

Доброто старо тирамису в нова форма. Страхотна идея ! Сега чакаме следващия повод.