Преди няколко дни, в кулинарната ни група във Фейсбук "Нашите вкусотийки", имаше дискусия за тънкостите при печенето на козунаци. Бяха споделени много и най-различни съвети - замесване в топла стая, използване само на прясна мая, дълго и продължително месене, 100 удара! на тестото и т.н. Реших да експериментирам преди Великден и да изпробвам какво ще се получи, ако не се спазят всички тези условия. Намерих рецепта за бриош без месене, като промених и допълних някои съставки, за да добие вкус и състав на нашия си козунак. Резултатът? На снимката е! Чудесен, както на вкус, така и на вид!
От дадената доза се получават 2 козунака във форма 10/30см. Аз имам само една такава форма и разделих втората част от тестото на едно кръгло и три малки козуначета в картонени формички.
Продукти:
500г +1-2с.л. бяло брашно(брашно за козунаци на София-мел или друго силно брашно с високо съдържание на глутен - тип 350)
5г суха мая на Йоткер
8г сол
3 средни яйца
120г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100г разтопено масло
150мл прясно мляко
1 яйце за намазване
едра захар за поръсване
течен шоколад и локум за пълнеж
В суха купа пресейте брашното и го разбъркайте с маята. Използвах брашно на София-мел за козунаци, но предполагам, че добър резултат ще има и с други силни брашна. В друга купа разбийте яйцата и захарта с тел, добавете солта, ванилията, настърганите корички, разтопеното и поизстинало масло и млякото. Разбъркайте добре. Изсипете брашното с маята и разбъркайте с лъжица или миксер(с бъркалките за тесто). Ако тестото е много лепкаво, добавете 1-2с.л. брашно, но не прекалявайте, нека остане много меко и влажно. Завийте купата с опаковъчно фолио и я оставете за 2 часа на плота, при стайна температура. След това приберете тестото в хладилник. Според авторката на рецептата за бриош, тестото може да престои на студено до 5 дни, но аз не го оставих толкова, моето престоя само 24 часа. Тестото беше добре втасало и изпълнило купата.
Втасалото тесто, както е с купата, извадете на стайна температура да се отпусне за половин, един час. Изсипете на набрашнен плот и разделете на две. Всяка част разделете на три и нежно, с пръсти раздърпайте правоъгълници. Не е препоръчително да се използва точилка.
Поставете пълнеж - шоколад или локум, нарязан на парченца и завийте фитили, които усучете силно и сплетете по три. Готовите козунаци поставете в застлани с хартия или намаслени форми. Оставете на стайна температура да се надигнат(30-50мин), намажете с разбито яйце и поръсете с едра захар*. Изпечете в загрята на 180С фурна до зачервяване. Охладете на решетка.
*Едра захар си приготвям като навлажня леко обикновена кристална захар да стане на трохи, изсипвам я на тънък пласт в чинийка или на хартия за печене и я изсушавам в топла фурна. След това я ползвам за поръсване на козунаците.
32 коментара:
МНОГО ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДА КОЗУНАКА, А Е И ТОЛКОВА ВКУСЕН СИГУРНО! БРАВО!
Още утре мисля да пробвам:) А защо трябва да стои в хладилник?
This looks so good, is it any chance that you can put google translator on the side, so we can translate the recipe. Thank you.
Тази седмица и аз ще пробвам да направя козунак по твоята рецепта! Благодаря!
Тази седмица и аз ще пробвам да направя козунак по твоята рецепта! Благодаря!
I am sorry I just saw google translator bar on the left side of the blog...I am so sorry...Warm regards:)))
Снощи замесих тестото, днес го извадих от хладилника, но не е надигнато. Трябва ли да го оставя да се надигне хубаво преди да го оформя?
Да, нека се надигне добре. Преди хладилника стоя ли 2 часа на стайна температура?
Да, оставих го за 2 часа, но в стаята е 20 градуса, може би трябваше цяла нощ да остане.
Два пъти правих, и двата пъти стана прекалено "течен", за да сплета плитки. Иначе се изпича добре и е вкусен, но ми се искаше да ми сложа течен шоколад вътре. Ако сложа малко повече брашно при замесването, ще го прецакам ли? Или преди сплитането да примеся с брашно?
Дори и след хладилника ли не се стегна тестото? Добавете малко повече брашно(1-2с.л.) при замесването.
Рецептата е страхотна, резултатът невероятен. За първи път правя козунаци, а се получиха два много араматни и с много конци.
Да, след като го изкарам от хладилника и се поотпусне и тръгне да излиза от купата, като го изсипя отвътре е прекалено меко и не мога да го сплета, просто минава през пръстите ми и се омазвам цялата. Лепне и по плота... уф...
Страхотна рецепта. Наистина е малко по меко тестото, но с повечко брашно при разстилането и сплитането става добре.
Не мога да меся и за мен това е една идеална алтернатива за вкусен домашен козунак с конци. :)
За съжаление рецептата ви не вярна. Става много лепкаво тесто и не може да се сплете. Не е хубаво да публикувате рецепти, които ще разочароват такива като мен, които за първи път правят козунак и ще се откажат за дълго време да пробват. Видях и други такива коментари.
За съжаление, ми е малко трудно да отговарям на анонимни коментари, но все пак ....
В рецептата брашното е 500г + 1-2с.л. допълнително и ясно съм написала: ако е много лепкаво добавете брашно. :)
Освен това, след втасването се изсипва на НАБРАШНЕН плот, за да не лепне и да може да се работи с него. Това, което е на снимките е същото тесто, забъркано с лъжица и много меко след хладилника, но с помощта на малко посипано брашно, става послушно и податливо на оформяне.
Съжалявам, че при вас не се е получил очаквания резултат. Опитайте с друга рецепта. Пожелавам успех!
Светли празници!
Козунакът ми стана прекрасен,рецептата е точна,лесна!Благодаря Ви!Весели празници!
Здравейте! Благодаря за прекрасната рецепта и точните указания! Мисля, че всеки човек с поне малко опит в кухнята и като цяло би могъл да прецени кога едно тесто е полутечно или меко и влажно, без да е необходим точният грамаж брашно. Аз лично добавих още поне 6-7 лъжици брашно за да стане нужната консистенция. Тестото стана много меко и лесно за моделиране, бухна като по учебник. Все още не сме го опитали, но аромата, който се носи от кухнята е невероятен, и на външен вид изглежда че тестото има доста конци. Благодаря още веднъж за споделената рецепта и опит и Ви желая весели Великденски празници.
Благодаря за чудесната рецепта. Станаха страхотни и свършиха на мига. Само един въпрос, може ли да се намали солта в рецептата?
Много се радвам, че рецептата Ви е харесала. Да, не е проблем да се намали солта.
Благодаря��☺
Благодаря��☺
Здравейте, искам да попитам 120 гр. Захар достатъчна ли е за това тесто, понеже аз обичам козунака да е много сладък? И още нещо, дали захарта ще остане същото количество, ако не се прави плънка за козунака? Благодаря Ви!
За нашия вкус е напълно достатъчна захарта, при това има и доста сладка плънка и като цяло козунакът става нормално сладък. Ако искате може да увеличите захарта, но тестото става по-тежко и рискувате да не втаса добре.
Здравейте !
Днес замесих от това тесто и спазих всичко според указанията Ви .И аз по усет добавих още някоя друга лъжица брашно , за да не лепне много самото тесто ,след което го оставих да втаса около 2ч. в стаята . При мен самото тесто още в началото доста ми се наду и от няколко часа го поглеждам нон стоп в хладилника - ми то е доста , ама доста втасало вече . Има ли опасност да превтаса или да се прецака до утре сутрин ? Не виждам да се споменава да се премесва тестото...Притеснявам се да не вкисне , докато настъпи момента да пека козунаците :) Аз замесих и двойна доза , всяка от които втасва в отделна ОГРОМНА купа - и двете са изпълнени с ароматно тесто :)
Нищо няма да му стане на тестото, спокойно го оставете до утре сутрин в хладилника. :)
Здравейте ,
искам само да попитам дали мога да сложа в козунаците предварително накиснати във вода стафиди. В смисъл, дали ако са били накиснати,няма да стане нещо със самото тесто?!
Нали ще ги отцедите и подсушите преди да ги сложите, нищо няма да му стане на тестото.
Здравейте ,
искам да кажа , че това е най-хубавият домашен козунак , който съм правила и опитвала до момента ! Самият козунак е на конци дори след като изстина , а рецептата е толкова лесна за изпълнение , че мога само горещо да я препоръчам на всеки , който иска вкусен сладък хляб по празниците ! Единствено захарта лично на мен ми дойде маааалко по-малко , отколкото бих искала,но само на мен :)
Браво за страхотната рецепта ! Фен съм Ви !
Здравейте, имам въпрос относно тестото за козунак, което направих снощи без месене е и трябва да престои 24 часа , поне така пише в рецептата , която е тук същата с шоколад , днес го погледнах минали са около 10 - 12 часа , и не е мръднало ? Дали ще втаса до утре или няма да ми се получи. За първи път правя опити , извинявам се за въпроса. Весели празници
Здравейте, ако маята се е активирала, се наблюдава бухване още в първите 2часа на стайна Температура. Явно при вас маята не е сработила. Опитайте като извадите тестото на ст. Т. и изчакайте няколко часа. Ако няма резултат пак ще пиша.
Да рецептата е супер!Получиха се много добри козунаци.За следващ път само бих намалила солта-8грама ми се струват множко и вместо набрашнен плот действах с олио-намазнен-по лесно ми беше!
Публикуване на коментар