петък, 20 март 2015 г.

Тирамису

   Приготвих този невероятно вкусен сладкиш по рецепта за Класическо тирамису на Ванчето от блога "С нож и вилица в ръка"! Благодаря, Вани, за чудесната рецепта!
   Копирам дословно, като единственото ми отклонение е, че разбих сметаната до много твърди връхчета, за да мога да осъществя замислената идея за оформяне на тирамисуто - кремът да е стабилен и да подлежи на шприцоване.

Продукти за 4 порции:
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. коняк 


   Сварете кафето, добавете коняка и го оставете настрана да се охлади. Тук кривнах малко от класиката....трябваше вместо коняк да се сложи ликьорното вино ''Marsala'', нямах в къщи, но и коняка свърши работа.....
    В купа сложете захарта, жълтъците и маскарпонето. Разбийте ги с миксер за 3-4 мин. Сложете купата на водна баня и бъркайте енергично крема за около 7-8 мин. Отдръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. Когато е готов го добавете към разбитата на твърд сняг сметана.
    Започнете да редите тирамисуто. Разстелете от крема на дъното на подходяща чиния. Потапяйте всяка бишкота в кафето и наредете първия ред от 7 броя. Разстелете от крема отново и поръсете обилно с какао. Продължете с втория ред бишкоти по същия начин. Отгоре шприцовайте с голям кръгъл накрайник топки крем по цялата повърхност.
   Приберете сладкиша в хладилник поне за 6-7 часа. Преди поднасяне го поръсете с какао.
   Да ви е сладичко! 



4 коментара:

Жани каза...

Много апетитно, наслада за душата и очите!
Поздрав!

Екатерина каза...

Не можах да се въздържа от коментар! Перфектно е, а визията- невероятна! Поздрави!

Luchiya каза...

Страхотно тирамису! А поднасянето и аранжировката са шеметни!

Петя каза...

Привет!Направих вашето тирамису. Получи се добре като вкус. Имам една забележка - на водна баня би трябвало да се приготвят само жълтъците и захарта. Маскарпонето се разбива отделно и се прибавя внимателно при охладените подсладени жълтъци. Следвах вашата рецепта и при загряването сиренето се втечни. Според мен целта е пухкав крем. Охладих за кратко във фризера и разбих отново,получи се пухкава смес, но останаха множество малки частичка от сиренето. Сметаната донесе още пухкавост, но мнението ми е че, има технологична грешка. В крайна сметка съм доволна от рецептата. Поздрави!