понеделник, 16 март 2015 г.

2 портокала = 3л портокалов сок


   Омръзнало ли ви е от консерванти и всякаква химия в кутиите със сок от магазина? Ето го решението - от 2 портокала може да си направите 3 литра вкусен портокалов сок!

Продукти:
2 портокала
1ч.ч. захар
сокът от 1/2 лимон или 1/2ч.л. лимонтузу
3л минерална вода



   Измийте много добре портокалите с четка и топла вода. Залейте ги за кратко с вряла вода, след което ги подсушете и приберете във фризер за няколко часа. Така се намалява горчивината в кората.
   Замразените портокали оставете на стайна температура за 15-20мин. да се отпуснат. Нарежете ги на парчета и смелете, заедно със захарта в робот или с машинка за мелене на месо. Залейте получената маса с 3л минерална вода, добавете изцедения лимонов сок или лимонтузу и разбъркайте. Оставете сместа за 15-20мин, като разбъркате няколко пъти. Прецедете през ситна цедка или марля и напълнете готовия сок в бутилки. Съхранявайте в хладилник.
   От отцедените портокалови корички може да си направите експресен мармалад - добавете чаша захар и сварете в микровълновата фурна на няколко пъти по 2 мин. като го разбърквате след всеки 2 мин. Варете до необходимата гъстота.

10 коментара:

Анонимен каза...

наистина ми омръ3на от тия фалшиви сокове - БЛАГОДАРЯ ти Веси страхотно и3глежда , а вярвам 4е е и супер страхотен - с по3драв Валя ;)

Анонимен каза...

Страхотна идея! Благодаря! Ще пробвам още утре:)

tillia каза...

Чудесно предложение, пък и всичко от продуктите се оползотворява!
Слънчев ден, Веси!

gabrielatsulin каза...

А как е на вкус, Веси? Идеята ми хареса, даже много, защото не пия сокове с консерванти и си правя домашни фрешове.
Поздрави!

Мъх каза...

У нас го караме на 100% концентрат от портокали в по-малки дози, но и това е чудна идея. Благодаря за нея.Поздрав!

Жани каза...

Чудя се дали и купешкия портокалов сок не го правят по този начин, с корите, много спорно излиза така.
За микробълновата не съм съгласна, моята отдавна я подарих след като прочетох, че убива всички полезни вещества и прави деформира ДНК-то на храната.
Поздрави!

Gergana Lazarova каза...

И аз благодаря за идеята! :)

di_ani каза...

Изглежда разкошно и е една много хубава идея -
Благодаря ти,
поздрави, хубав и усмихнат ден!

Анонимен каза...

Направих го, но според мен с 3 л вода става малко по-воднисто от необходимото. Предполагам, че има голямо значение каклви са портокалите при преценката за количеството на водата. Със средни тънкокори портокали (каквито имах аз) 2л биха били достатъчни. Но и така ми харесва много - супер лесно за изпълнение и си върви глътка :)

Unknown каза...

От какви други плодове мога да го направя