събота, 12 декември 2015 г.

Вити кифлички със сирене

   Много лесна и вкусна закуска! Може да си ги приготвите когато имате повече време, да ги замразите и после да ги изпечете за закуска в почивните дни.

Продукти:
20г прясна мая(7г суха)
1ч.л. захар
1 и 1/2ч.ч. топла вода
5с.л. олио или зехтин
2ч.л. сол
4,5- 5ч.ч. брашно

150г сирене
2-3с.л. олио
1 яйце за намазване



   Маята, захарта и 1-2с.л. брашно залейте с водата, разбъркайте и оставете сместа за 10-15 мин. на плота да се запени.
   В голяма купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и налейте шупналата мая и олиото. Замесете меко, пластично тесто. Поставете в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да удвои обема си.


   Втасалото тесто премесете и разточете на пласт с дебелина 1см. Намажете с олио и наръсете с натрошено сирене. Навийте стегнато руло, което нарежете на охлювчета през 2-3см. Кифличките наредете в голяма тава, легнали, на разстояние 2-3см една от друга. Ако ще ги замразявате* сега е време да ги приберете във фризер. Ако ще ги печете ги оставете да втасат 15-20мин, намажете с разбито яйце и поставете в загрята на 180С фурна. Печете до зачервяване.





























   *Замразените кифлички извадете на стайна температура да се отпуснат и леко да се надигнат, намажете с яйце и изпечете.

2 коментара:

gogolina каза...

Ох ... чудесна закуска Весе! Кифличките са невероятни, много се харесаха у дома :)
Поздрав с благодарност за споделеното!

vesi4ka каза...

Много се радвам, че са ви харесали! Поздрав и пожелание за усмихнат ден!