сряда, 3 юли 2013 г.

ПАНАКОТА С ЯГОДИ И ШАМПАНСКО

Продукти за 4 порции:
200мл течна подсладена сметана
200мл прясно мляко
ванилена есенция
100мл шампанско
2 пак. желатин(20г)
200г ягоди
захар на вкус

   Ягодите се почистват и измиват. По-едрите се разполовяват. Поръсват се с 1-2с.л. захар и се заливат с шампанското. Оставят се да се мариноват, като периодично се разбъркват.
   Желатина се разпределя в две купички - в едната 15г(пакетче и половина), в другата - 5г(половин пак.). Залива се с малко вода, колкото да го покрие и се оставя да набухне.
   Към по-голямото количество желатин се добавя прясното мляко и се загрява на водна баня до разтопяване на желатина. Добавя се сметаната, няколко капки ванилена есенция и захар на вкус. Сместа се разпределя в чаши и се прибира в хладилник да стегне леко.
   Останалият желатин се смесва с отцеденото от ягодите шампанско. Загрява се на водна баня да се разтопи и се охлажда. В чашките, върху белия слой се нареждат маринованите ягоди и се заливат с шампанско. Панакотата се прибира отново в хладилник до пълното стягане на десерта.
   Да ви е сладко!

4 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Веси,прекрасен е десерта!Поздрави за рецептата и чудесен ден от мен:)))

Luchiya каза...

Чудесна е рецептата! Много изискано поднесено, че и с шампанско!

tillia каза...

Вкусен, лесен и ароматен десерт!
Чудесно поднесен!
Поздрави!

traiana каза...

Прекрасна! Успех в конкурса, ако е за него:)