Познатата на всички печена тиква, но приготвена малко по-различно и с по-различен, екзотичен
аромат. Много сладък и вкусен десерт!
Продукти:
1кг тиква
1ч.ч.захар
4-5 карамфилчета
2-3с.л.мед
1/2ч.ч.орехи
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета(2х2).
Поставя се в по-широка тенджера. Засипва се
със захар и се оставя една нощ да престои. На сутринта тиквата си е пуснала сок, добавят се карамфилчетата,
захлупва се с капак и се поставя на огъня. След като заври, огънят се намалява на минимум и се оставя да поври 10-15мин., в зависимост от сорта тиква, не трябва
да омеква много, за да се запазят парченцата цели.
Сварената тиква с помощта на решетеста лъжица се прехвърля в тавичка, на един ред и се подсушава в загрята фурна, на 150С за 15-20мин.
Сиропа, който остава се вари още малко, докато водата му поизври и се посгъсти леко.
Отдръпва се от огъня и се добавя мед, разбърква се добре.
Орехите(печени или сурови по желание) се нарязват на едро или се счукват. Тиквените парченца се поливат със сос, поръсват се щедро с орехи и се сервират! Може да се хапва както топло, така и студено!
Да ви е сладко!
8 коментара:
Обожавам тиква а твоята е неустоима Веси.
То в твоя блог все такива вкусотии се срещат та няма място за чудене просто :)))
Прегръщам те!
Весе, чета и преглъщам усилено....
И аз като Зиче обожавам тиква печена, варена, с карамел и орехи....но и твоята задължително ще пробвам. Сигурна съм че моите "лами" ще оценят вкусотийката, предложена от теб.
Желая ти спорна седмица.
Нора
Това звучи божествено! Толкова сладък сироп, аромати..
И аз съм от любителите на тиквата,точно такава никога не съм правила!Благодаря за интересното предложение!Винаги има с какво да ни изненадаш!Поздрави!
Точно такава тиква не съм приготвяла, непременно ще си запиша рецептата, тъкмо имам още две тикви...Хубава седмица!
Наистина по различно приготвена печена тиква и изглежда много вкусна!
Благодаря за интересната рецепта!
Поздрави!
Тиквата е един от най-любимите ми зимни вкусове :) А с този аромат съм сигурна, че е неустоима! Поздрави!
Изглежда много апетитна!
Публикуване на коментар