Начина на подреждане на тази питка видях при Зиче и в един руски сайт, а после срещнах рецепта за погачица с пълнеж и реших да пробвам с топено сиренце. В резултат се получи чудесна, дъхава, с вкусен пълнеж питка, която се дели много лесно на отделни сегменти - удобна за сервиране, лесна за похапване! Рецептата за тестото е почти "на око", но е много успешна и я ползвам често за питките си!
Продукти:
20г прясна мая
1ч.ч.прясно мляко(или вода/мляко по равно)
1с.л.захар
1-2с.л.брашно
500г брашно
1с.л.сол
1 яйце
3-4с.л. кисело мляко
1/2ч.л.сода
2-3с.л.олио
1 кутийка топено сирене за пълнеж
1 яйце за намазване
сусам за поръсване
В купа се пресява брашното, добавя се солта и се разбърква добре. Прави се кладенче в брашното, чуква се 1 яйце, сипват се киселото мляко "угасено" със содата, шупналата смес и олиото. Замесва се меко тесто - аз меся понякога с миксер, с бъркалките за тесто, докато може, а накрая доомесвам леко на ръка. Ако има нужда при замесването се досипва още малко брашно. Намаслява се голяма купа, слага се в нея тестото и се оставя да втаса на топло, покрито с кърпа.
Готовото тесто се дели на малки питки с големината на яйце. Всяка питка се разплесква в ръка, слага се по 1ч.л.топено сирене в средата и се загъва и залепя така, че да остане пълнежът вътре. С точилка на набрашнена повърхност питката се разточва леко до 1,5-2см дебелина. Нареждат се готовите напълнени питки в намаслена тава, като се застъпват една друга като керемидки, в кръг и една в средата. Показано е на снимките.
Погачицата се оставя да се надигне, намазва се с разбито яйце, посипва се със сусам и се пече в загрята на 160-170С фурна до готовност. Покрива се с кърпа за малко и се хапва топла,топла!
Добър апетит!
9 коментара:
Много апетитно,ще пробвам рецептата.
Ау, каква ти е пухкава и беличка отвътре, а отвън с чудесен златист загар!
Много примамливо предложение, особено за есенните дни, които според синоптиците скоро ще настъпят.
Страхотно примамлива питка! А и Зиче е голям майстор на тези неща. Много ми хареса и тестото и начина на подреждане и крайния резултат! Благодаря за чудесната идея!
ВЕСИ, СТРАХОТНА ТИ Е СТАНАЛА ПОГАЧИЦАТА!
Наистина тестото е сполучливо и много вкусно става за всичко.
Поздрави и прегръдки!
Благодаря ви,момичета,наистина много сполучлива питка,ще се прави отново!
Поздрави на всички !
Колко е диаметъра на тавичката?
24-25см
Страхотна идея!
Напоследък експериментирам с всякакви питки, хлябове, баници, месеници, пърленки... за такава подредба, не се бях сещала. Сигурна съм, че ще събера пак овациите ;):))))
Благодаря!
Utre rano rano e mqtam
Публикуване на коментар