сряда, 21 декември 2016 г.

Меденки за Коледа

 

   Едно тесто - два вида бисквитки - меденки "Ден и нощ" и меденки с желе и шоколад.

Продукти за тестото:
2 яйца
1ч.ч. захар
3-4с.л. мед
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. канела
1/4ч.л. джинджифил на прах
1/4ч.л. млян карамфил
2/3ч.ч. олио
около 3 - 3и1/2ч.ч. брашно до меко тесто


   Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Разточва се върху набрашнен плот на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват фигурки. Пекат се на 180С до леко зачервяване. Оставят се да се охладят напълно.


   За меденките "Ден и нощ" се разтопява 100г шоколад и бисквитките се топват до половината. Може да се поръсят с нарязани ядки - шам фъстък, бадеми, орехи. Оставят се да стегне шоколадът и се прибират в кутии с резенчета ябълка.



   За меденките с пълнеж се приготвя желе от 10г желатин и бурканче сладко или мармалад по избор - аз направих два вида - с малиново сладко и желе от дюли. Желатинът се залива с 50мл вода и след като набъбне се разтопява на водна баня или в микровълнова. Разбърква се със сладкото и сместа се излива на тънък(1см) слой в чиния. Прибира се в хладилника да стегне. От желето с малка формичка се изрязват кръгчета и се поставят върху всяка бисквитка. Разтопява се 200г шоколад на водна баня и меденките с желе се заливат наредени върху решетка. Може да се поръсят с нарязани ядки. След като шоколадът стегне се прибират в плътно затворен съд или кутия.





2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Веси,
страхотни меденки и пастет от боб.Ще изпробвам задължително и двете рецепти.Чудесни снимки и поднасяне.
Поздрави и весела предпразнична подготовка !

Анонимен каза...

Меденките са неустоимо вкусни! Чудна рецепта и за кратко време се приготвят
:-)