неделя, 22 май 2011 г.

РИБА В РОЗМАРИНОВА КОРИЧКА ЗА ДВАМА


Продукти: 
1 риба около 500-600гр.(морска) 
1 лимон 
глава свежо резене(фенхел) 
клонче розмарин 
скилидка чесън 
за "тестото"(коричката не се употребява): 
2 ч.ч. брашно 
1ч.ч. морска сол 
2 яйца 
3ч.л.листа розмарин



   В купа размесваме брашното, накъсаните листа розмарин и солта,добавяме едно яйце и един белтък(другия жълтък отделяме)и добавяйки по малко вода замесваме твърдо тесто.Разделяме го на две части. Почистваме рибата,отстраняваме хрилете,отрязваме опашката и перките.В коремчето слагаме необелената скилидка чесън,нарязан фенхел,клонче розмарин.Не се соли!Рибата поема достатъчно сол от коричката.Лимона нарязваме на тънки кръгчета. Разточваме едната част от тестото и застиламе в тавичка,на хартия за печене.Разполагаме отгоре подготвената риба,покриваме с резенчета лимон.По контура около рибата намазваме с разбит жълтък.Разточваме и втората част тесто,покриваме отгоре,притискаме добре и с остър нож изрязваме излишното тесто.Оформяме красиво във вид на риба.Намазваме и отгоре с жълтък,посипваме с едра сол и слагаме в загрята фурна да се пече за 40мин. на 200гр. След като е готова,внимателно с остър нож отрязваме капаче и поставяме в подходящо плато. Сервира се филетирана,гарнирана с четвъртинка лимон и леко напръскана със зехтин,придружена от хубаво бяло вино!

Няма коментари: