четвъртък, 7 юли 2016 г.

Квасен хляб с тиквено семе и орехи

   Искате да имате на трапезата си полезен и здравословен хляб с квас, но нямате търпение да си отгледате сами закваска? Има решение - може да ползвате готова такава от Био магазин Спирала. Предлагам ви рецепта за вкусен, здравословен и засищащ хляб с пълнозърнесто пшенично брашно, ръжена закваска, тиквено семе и орехи. Ръжената закваска дава на хляба онази характерна, едва доловима киселинка, като в същото време с пшеничното брашно той става лек, порест и с мека, нежна средичка, характерно за пшеничния хляб. Добавките от семена и ядки го правят още по-полезен и вкусен! Приготвянето на такъв хляб отнема време, но резултатът си заслужава всеки отделен час!

Продукти:
био течна ръжена закваска
3с.л.+2ч.ч. силно бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
3с.л. тиквени семки
3с.л. нарязани орехи





   Налейте в купа 1ч.ч. леко топла вода, добавете цялата закваска и 3с.л. бяло брашно. Разбъркайте и покрийте с фолио. Оставете на стайна температура за 8 часа да се активира квасът - сместа се изпълва с мехурчета и увеличава обема си. В готовата закваска добавете още чаша и половина леко затоплена вода и останалото брашно. Разбъркайте само леко с лъжица да се овлажни и оставете за 30мин. за автолиза, след което добавете солта и зехтина и измесете добре. Различните брашна поемат различно количество течност, затова при нужда добавете допълнително брашно или вода, за да получите меко, нелепнещо тесто. Измесеното тесто поставете в голяма купа, покрийте с фолио и оставете на топло да втаса и удвои обема си. Премесете, като добавите в тестото тиквените семки и орехите, оформете хляба и го поставете в ратанова кошничка или купа покрита с памучна кърпа, поръсена с брашно. Оставете да втаса отново. Загрейте фурната с камък за печене до 250С. Обърнете втасалия хляб върху парче хартия за печене, направете няколко разреза и го сложете във фурната. Намалете градусите на 200С и печете до готовност. Охладете изпечения хляб на решетка преди да разрежете.

3 коментара:

Ели каза...

Ох ох ох, този хляб изглежда мноооого апетитно!
Поздрави :)

Анонимен каза...

Направо и на мен ми се дояде, много подходяща за сезона рецепта.

Elena Dimitrova каза...

Чудесен и много вкусен хляб.Прекрасен избор на закваска.Преди години са правили закваска от хмел, от нахут.Така,че изборът на закваски е бил доста богат.
Поздрави !