събота, 17 август 2013 г.

Семифредо с ягодово пюре и годжи бери

Продукти:
3 яйца
6с.л. захар
щипка сол
500мл сладкарска сметана
ягодово пюре* или сладко
шепа годжи бери
1с.л. пчелен мед

   Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците, с щипка сол се разбиват отначало на ниска скорост, докато се запенят, след което оборотите на миксера се увеличават на макс. Една по една се добавят 3с.л. захар и разбиването продължава до твърди връхчета.
   Жълтъците с 3с.л. захар се поставят на водна баня и се разбиват с миксер до побеляване и температура около 40-45С(пробва се с кутрето - може да се задържи само няколко секунди в сместа). Купата се отдръпва от огъня и жълтъците се бият, докато поизстинат.
   Сметаната се разбива до меки връхчета и се смесва с жълтъците. Белтъците се добавят и се разбърква леко с шпатула, с кръгови движения отдолу нагоре, за да се запази обема на сместа.
   Продълговата форма за кекс се облепя с фолио или хартия за печене. Сладоледената смес се излива на няколко пласта, като между всеки пласт с лъжица се сипва от ягодовото пюре или сладко. Напълнената форма се покрива с фолио и се прибира във фризера поне за 4 часа.
   Годжи бери се накисва в меден сироп от 1с.л. мед и 2-3с.л. вода. Оставя се така до сервирането.
   Готовото замразено Семифредо се обръща на поднос и се освобождава от фолиото. Сервира се нарязано на порции, гарнирано с отцедените ягодки годжи бери и ягодово пюре/сладко.

  * Ягодовото пюре се приготвя като плодовете(претеглени) се пасират и се добавя същото количество захар. Сместа се бърка до разтопяване на захарта. Прибира се в бурканчета, които се съхраняват в хладилник. За по-дълго съхранение могат да се стерилизират 5 мин. Така приготвени ягодите запазват много добре аромата и полезните си вещества.

4 коментара:

Гергана Лазарова каза...

И това семифредо е прекрасно... Страхотно изглежда, само мога да си мечтая колко е вкусно. Поздравления!
Хубав ден от мен! :)

María каза...

Madre mia tiene una presencia espectacuar, y seguro que esta deliciosa, me ha encantado. Mil besicos

Iliana каза...

Приказно изглежда. Представям си колко е освежаващо.

Катя каза...

Страхотно е! Изглежда да се е получило много пухкаво и нежно :) И добавянето на годжи беритата е чудесна идея :)
Поздрави!