събота, 15 юни 2013 г.

Карамелена грис-пяна


   Още един вариант на любимият ми десерт с грис. Карамеленият вкус и аромат са на почит у дома и често приготвям това вкусно кремче. Не изисква много продукти, а резултатът е превъзходен:

Продукти:
1л прясно мляко
1ч.ч. захар
1к.ч.(100мл) пшеничен грис
1 ванилия

   В тенджерка се изсипва половината захар, добавя се 1ч.л. вода и се карамелизира на среден огън. * Не допускайте карамелизираната захар да загори - придава неприятен, нагарчащ вкус на крема.
  Върху карамела се налива млякото и се добавя останалата захар, оставя се да заври. Отмерва се необходимото количество грис и на тънка струя, при непрекъснато разбъркване се добавя в млечната смес. Вари се 10-тина минутки и се отстранява от огъня. Тенджерката с крема се помества в по-голяма такава, напълнена в ледена вода. Охлажда се до стайна температура, след което се разбива с миксер в продължение на 5-6 мин. Кремът видимо посветлява и се насища с въздух, става лек и пухкав. Насипва се в чаши или купички и се прибира в хладилник.
   Може да се гарнира допълнително с карамелизирани ядки или карамелен топинг, но и без допълнения грис-пяната е много, много вкусен десерт!
   Да ви е сладко!



8 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Това май ще го пробвам съвсем скоро. Лесно, а изглежда страшно вкусно (пък и грис обожавам). Много благодаря за идеята!
Поздрави!

tillia каза...

Веси, чуден десерт е!
Правя го и аз, но с предложението за карамелизиране на захарта много ми допада! Ще пробвам!
Поздрави и хубава неделя!

Екатерина каза...

Много обичам мляко с грис и това е страхотен вариант на любимият ни десерт. За пръв път попадам на такъв. Страхотен е! Поздрави, Веси!

Живка каза...

Много всукно кремче-обичам грис и ще си го приготвя.Хубава събота,Веси!

Илиана каза...

2 забележки:
1-во разбива се с миксер ако е останала грис, защото, междувременно докато се проверява дали е изстинала вече гриста може да е била изядена...
2-ро - ако все пак е останала грис която да се разбие със миксера, то до етапа прибиране в хладилник няма да се стигне, защото грис със сигурност няма да има.
Много е вкусна! Благодаря за рецептата!

vesi4ka каза...

Радвам се и благодаря за забележките! :) Възхитителни са! ! !

Gergana Lazarova каза...

Веси, съчетах твоята рецепта с тази на Тили - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/04/blog-post_30.html. Използвах наполовина мляко и вода, но и идеята за карамел. Благодаря ви и на двете! Много е пухкав крайният резултат. Очаквам с нетърпение да опитам и след престой в хладилника. :)
Поздрави!

iliyana каза...

Аз направих рецептата в същите пропорции,като карамелизирах всичката захар, която беше кафява:бяла, 50:50. Докато кремчето изстиваше в студената вода сложих бучка масло (около 80гр.), разбърках го в крема докато още беше топъл, за да се разтопи. После разбих с миксера. Стана превъзходен! Сърдечно благодаря за рецептата :-)