сряда, 12 юни 2013 г.

Кримски баклавички

   Сладост от Кримския полуостров! За разлика от традиционните за нас баклавички, тези остават хрупкави, запазват формата си, но вътре са сочни и много сладки! Такива медени баклавички приготвят и предлагат на туристите кримските татарки.

Продукти:
3ч.ч. брашно + още 1ч.ч. за доомесване и разточване
1/2ч.л. сол
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.ч. вода
1 яйце
50мл олио
1ч.л. ракия

за сиропа:
1 1/2ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
5с.л. мед


   Брашното, солта и содата се разбъркват. Прави се "кладенче" и се добавят течните продукти - водата, яйцето и олиото. Замесва се нелепнещо тесто и се оставя да отлежи 20-30мин. под кърпа. Разделя се на четири части и всяка се разточва на много тънка кора,оставят се леко да подсъхнат.

  През това време се сварява сиропът от захар и вода. След свалянето от огъня се добавя медът.
  Позасъхналата кора се навива на точилка, края се намазва леко с вода и се залепя. Рулото се изхлузва от точилката. С помощта на остър нож(може и къдрав) се нарязва под ъгъл 45 градуса, на парченца с дебелина 2см. Баклавичките се отварят и леко се раздиплят, ако слоевете са се слепили.

   Пържат се в маслена баня, на среден огън до златисто. Отцеждат се на кухненска хартия и още топли се потапят в сиропа. След малко се подреждат на поднос. За още по-богат вкус може да се поръсят със смлени орехи.
  Да ви е сладко!

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Чудесно изглеждат, не се съмнявам и за вкуса. Много оригинално предложение и в същото време така семпло.
Поздрави!