Ако обичате гаспачо,то и тази студена испанска супа от местната кухня на Каталуния много ще ви допадне.Отличава се от гаспачото по отсъствието на други зеленчуци освен домати и по гъстата си консистенция,благодарение на хляба,който се добавя.
Продукти за 2-3 порции:
сух хляб - 3-4 тънки филии
около 500гр. добре узрели домати
2 скилидки чесън
около 50мл зехтин
светъл винен или ябълков оцет
сол
отделно за добавка:
хамон,прошуто
твърдо сварени яйца
Хляба се накисва във вода.
Доматите се обелват и почистват от семето.Поставят се в блендер,посоляват се,добавя се изстискания хляб,зехтина,малко оцет и се пюрира.Пробва се на вкус и ако има нужда се добавя още сол и оцет - трябва да се усеща добре киселината.Охлажда се минимум 3 часа в хладилник.Сервира се със сварени яйца,нарязани на дребно и хамон(много специфично сушено месо от свински бут).Аз нямах хамон - пробвах с прошуто и шунка.С прошуто ми хареса повече.Но може да се консумира супата и без добавки.
Много разхлаждаща и засищаща!
източник: cuinera-catala/ЖЖ
4 коментара:
ДА! Определено мой тип! Ще!!!
Сърдечни поздрави, Весичка :)
Благодаря!
Поздрави и усмихнат ден! :)
Салморехото в Испания го приготвят с едно две варени яйца вътре във самата смес докато се бърка в блендера, и след това пак се посипва с варени яйца на дребно (Има и варианти - някой слагат вътре само жълтъците, а отгоре белтъците, но вътре яйца винаги има). Аз го побългарих и го поръсвам със българско сирене отгоре освен яйцата - става чудесно!
Сега видях,че тук е писано,че това е каталунско, аз знам,че е от Андалусия - от раьона на Кордоба, и вероятно от там идват разликите....
При всички положения е свежо и приятно!
Публикуване на коментар