понеделник, 11 април 2016 г.

Леща със зеленчуци и мини кюфтенца


      Варивата, приготвени по най-разнообразни начини са винаги добре приети на нашата трапеза, затова и предложението да приготвя няколко рецепти с продуктите на Крина ме заинтригува.
   С леща по традиция се приготвя чорба или яхния, но аз реших да разнообразя и да приготвя по-цветно и богато на вкусове ястие - с ароматни зеленчуци и малки апетитни кюфтенца.

   Продукти за 4-5 порции:
   2ч.ч. леща Екстра на Крина
   500г кайма(смес)
   1 голяма глава лук
   1 глава чесън
   2 моркова
   1-2 червени пиперки
   чубрица
   зелен лук
   мащерка
   черен пипер
   сол
   зехтин или олио



   Измийте лещата и залейте с 3-4 чаши вода. Сложете на котлона и след като заври, добавете 2-3с.л. олио и малко чубрица. Оставете я да къкри на слаб огън за 25-30мин. Малко преди да е напълно сварена посолете на вкус.  
   Докато лещата се вари, пригответе кюфтенцата и зеленчуците - омесете каймата със ситно нарязан зелен лук(бялата част), мащерка, прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Оформете малки кюфтенца, с големина на орех и ги изпържете на порции в загрята мазнина, в голям по-дълбок тиган. В същата мазнина сложете нарязания на едро лук и моркови на кубчета. Запържете, като често разбърквате до карамелизирането на лука. Добавете пипера и задушете още малко. Отцедете лещата и изсипете в тигана при зеленчуците. Накрая върнете и изпържените кюфтенца, разбъркайте, поръсете с нарязани перца зелен лук и оставете на огъня за 5-6мин. под капак да се обединят всички аромати. Пригответе затоплени чинии, любимата салатка, прясно изпечен хляб и викайте фемилито на трапезата!
   Добър апетит!

2 коментара:

Maria каза...

Zdraveite,

a dali shte stane s leshta ot konserva?

Lek den i izvinete za latinitzata.

vesi4ka каза...

Да, разбира се, ще стане и с консерва.