Продукти:
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г свинска мас
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
1 кутийка локум за пълнеж
По възможност всички продукти да са със стайна температура!
В леко затопленото мляко се разбъркват маята, 1ч.л. захар и 1с.л. брашно. Сместа се оставя за 10-15мин. на топло да се запени(шупне). Разбиват се яйцата(2 цели и 1 белтък) със захарта. Маста се разтопява и се смесва с олиото. В голяма купа се пресява 500г брашно. Оформя се кладенче и в него се наливат яйцата със захарта, млякото със захванатата мая, 2/3 от мазнината. Добавя се щипка сол и ванилията. Замесва се меко, еластично тесто, като при нужда се добавя още брашно. Меси се с намаслени ръце, като се използва останалата 1/3 от мазнината. Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, като в кофичката се поставят всички продукти.
Замесеното гладко тесто се поставя в намаслена купа, завива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло да удвои обема си. Премесва се и се изсипва на набрашнен плот. Разточва се на правоъгълен лист. От единия край се нарязва на лентички по 1см, които се сплитат на плитки по три.
Върху останалата част от разточеното тесто се разпределя нарязаният на малки парченца локум. Навива се на руло, като плитките се разпределят на равни разстояния върху рулото.
Оформя се венец и се поставя в застлана с хартия тава. Оставя се да втаса в леко затоплена(35-40С) фурна, намазва се с жълтък и лъжичка прясно мляко и се поръсва със захар. Пече се на 180С(160С с вентилатор) до готовност. Охлажда се добре преди да се нареже.
Да ви е сладичко!
18 коментара:
Много красиво и много великденско !
Плетката е чудесна и с чисто сърце ще плагиатствам:)
Благодаря и честит празник!
Плетката е пленителна, Веси! Страхотна! Ще се възползвам от идеята!
Прегръдки!
Интересно и различно! Поздравления!
Оригинално и много красиво! Поздравления, Веси!
Чудесно оформление, много ме впечатли и със сигурност ще го използвам.
Козунак с локум ми е любимия козунак, а твоя е изключителен,Весе!
Сърдечни поздрави!
Интересно и много красиво! Поздравления, Веси!
Прекрасна плетка и страхотна рецепта, Веси! Поздравления. Определено ме заинтригува предложението ти. Хубави и светли празници!
Браво, Веси! Както винаги перфектно и оригинално. И несъмнено записвам венеца в чакащите за направа. Няма как да не се опита.
Весели празници!
Направих го, стана страхотен.
Направих го, стана страхотен.
Направих го, стана страхотен.
Направих го, стана страхотен.
Страхотен модел, ще го пробвам на пита.
Вместо мас може ли да се сложи масло?
Даа :)
Втория път, когато втасва в леко затоплената фурна колко време трябва да го оставим?
20-30 мин. са достатъчни или по усет, да се надигне двойно.
Публикуване на коментар